Thatcher krijgt leiding van anti-Europese Conservatieven

LONDEN, 7 jan. - De vroegere Britse premier Margaret Thatcher krijgt de leiding van de Groep van Brugge, die voor het grootste deel bestaat uit Conservatieve parlementsleden die tegen verdere politieke integratie van de EG zijn.

Dat meldde het Britse zondagsblad The Sunday Telegraph gisteren. De groep ontleent haar naam aan de toespraak die mevrouw Thatcher op 20 september 1988 in Brugge hield tegen een volledige politieke unie in Europa. Het feit dat mevrouw Thatcher deze benoeming heeft aanvaard, wordt door sommige politieke waarnemers uitgelegd als een poging om tegenwicht te bieden tegen de meer gematigde toon die de regering van premier Major tegenover Europa aanslaat. De Britse oud-premier Edward Heath, die altijd een vijandige verhouding met Thatcher heeft gehad, zei dat mevrouw Thatcher zich in deze functie “in haar echte kleuren zal kunnen laten zien”. Hij voegde daaraan toe: “Wat mevrouw Thatcher wil is het afbreken van de Europese Gemeenschap en dat is precies wat de Conservatieve partij niet gaat doen.” Maar Norman Tebbit, een trouwe aanhanger van mevrouw Thatcher, zei van mening te zijn dat het voor de regering-Major een steun in de rug kan zijn dat er iemand met gezag is die zegt dat men niet verder op de ingeslagen weg moet voortgaan: “Het kan de positie van de premier bij de onderhandelingen versterken.” Volgens niet nader genoemde vrienden van de premier, zou mevrouw Thatcher haar nieuwe functie vooral als iets ceremonieels zien en niet van plan zijn actief oppositie te gaan voeren tegen het Europa-beleid van premier Major. (Reuter, AP)