Seoul wil informatie over bergen Boeing

SEOUL, 7 jan. - Zuid-Korea zal de Sovjet-Unie vragen of de resten van de Boeing 747, die op 1 september 1983 met 269 inzittenden boven Sovjet-grondgebied werd neergeschoten, destijds zijn geborgen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Seoul vandaag meegedeeld na aankomst van Sovjet-onderminister Igor Rogatsjev. Het Zuidkoreaanse verzoek om opheldering komt na een recent bericht in het Sovjet-regeringsblad Izvestia. De krant meldde dat eind 1983 een vliegtuigwrak was geborgen door Sovjet-duikers en dat de gevonden lijken - alle inzittenden kwamen om het leven - werden gecremeerd. Het neerschieten van het Zuidkoreaanse toestel, vlucht KAL 007, dat was afgeweken van zijn normale route, leidde tot een ernstige crisis in de betrekkingen tussen Oost en West. Zuid-Korea en de Sovjet-Unie gingen eind vorig jaar diplomatieke betrekkingen aan. (AP)