President Suriname beedigt zakenkabinet

PARAMARIBO, 7 jan. - De Surinaamse president Kraag heeft vanmiddag het zakenkabinet beedigd dat binnen honderdvijftig dagen verkiezingen moet uitschrijven.

De drie Surinaamse politieke partijen, NPS, VHP en KTPI zullen het kabinet gedogen, “omdat het verkiezingen moet uitschrijven en omdat we niet willen dat het land verder afglijdt”, aldus een vooraanstaand politicus. De partijen hebben na het overleg met legerleider Bouterse van vrijdag geen bemoeienis meer gehad met de formatie.

Het nieuwe kabinet bestaat uit elf ministers en wordt in Paramaribo gekarakteriseerd als 'zwak'. Onder de ministers zijn enkele leden en sympathisanten van de Nationale Democratische Partij van Bouterse. In het kabinet hebben ook enkele hoge ambtenaren zitting. A. Zalmijn, topambtenaar van landbouw, visserij en veeteelt, wordt minister op dat departement. Minister van buitenlandse zaken wordt R. Ramlakan, nu ambtenaar bij dat departement. Mr. E. J. Varseveld, directeur van het ministerie van natuurlijke hulpbronnen wordt daar minister.

Benoemd zijn verder: R. Kaaiman, voorzitter van een aan Bouterses NDP gelieerde javaanse splinterpartij (arbeid en sociale zaken); drs. Humbert Eersel (economische zaken); mevrouw E. Naarendorp (volksgezondheid). Opmerkelijk is de benoeming van de officier R. Christopher tot minister van defensie. Zijn reputatie is in Paramaribo omstreden, wegens zijn rol in de militaire veiligheidsdienst.

Verder zijn benoemd: mr. R. Sjak Shie, een gepensioneerd advocaat-generaal (justitie); L. Boksteen, ingenieur en voorzitter van het kiesbureau (openbare werken); ambtenaar sport-en jeugdzaken Van Mulier (onderwijs). Het bestuurslid van het NPS-congres H. Breeveld wordt minister van binnenlandse zaken en regionale ontwikkeling. Zijn partij heeft overigens geen enkele bemoeienis gehad met zijn kandidatuur. Financien komt te vallen onder vice-president Wijdenbosch.