Nog nooit zoveel fruit en groenten uitgevoerd

DEN HAAG, 7 JAN. De export van groenten en fruit heeft in 1990 alle records gebroken. Vorig jaar werd voor bijna 7, 5 miljard gulden uitgevoerd, circa elf procent meer dan in 1989.

Ook aan siergewassen is vorig jaar aanzienlijk meer geexporteerd dan in 1989. De totale exportwaarde van de Nederlandse tuinbouw liep op tot 14, 2 miljard gulden, acht procent meer dan in 1989. Dit hebben de produktschappen voor Groente en Fruit en Siergewassen gisteren bekendgemaakt.

De voedingstuinbouw profiteerde vooral van een grotere vraag vanuit de omringende landen. Daar vielen de oogsten tegen door de droogte. Verder werden nieuwe afzetmarkten gevonden in Oost- en Zuid-Europa. Zo bleek de hereniging van de beide Duitslanden haar vruchten af te werpen voor de tuinbouwexport. De voedingstuinbouw groeide meer dan de sierteelt. Vooral de fruitteelt en de vollegrondsgroenteteelt deden het goed. Bij de siergewassen zat de groei met name in de bloemkwekerij.

De nieuwe voorzitter van de beide produktschappen, J. van der Veen, noemt de vooruitzichten voor de tuinbouw over het algemeen goed. De komende jaren is een verdere uitbreiding van de EG te verwachten, onder andere met Oostenrijk en wellicht enkele Oosteuropese landen, aldus Van der Veen. In de praktijk komt dat neer op vergroting van de afzetmarkt.

Van der Veen, voormalig landbouwraad in Washington, ziet ook bedreigingen voor de tuinbouw. Zo bestaat er in zijn ogen het gevaar dat het kabinet deze maand besluit de BTW op sierteeltprodukten te verhogen. Als Nederland dat doet, zullen andere EG-lidstaten volgen, verwacht Van der Veen. Per saldo zou dat tot een verlies van 2000 arbeidsplaatsen in de EG leiden. (ANP)