Museum de Camondo

In een ingezonden brief op 27 december over kleine musea die de moeite waard zijn noemt J. B. Hermans het Musee Nissim de Camondo te Parijs, het fraaie woonhuis en de prive-collectie van Baron de Camondo, welke deze in hun geheel heeft nagelaten ter nagedachtenis aan zijn enige zoon Nissim, die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelde.

Hieraan kan nog worden toegevoegd dat bij de ingang van dit bijzonder fraaie pand, aan de ingang van het Parc Monceau, zich een plaquette bevindt met de namen van alle leden van de familie de Camondo die tijdens de Duitse bezetting werden gedeporteerd en omkwamen. De familie De Camondo was joods en oorspronkelijk afkomstig uit Spanje en Portugal. Zij vestigde zich in de zestiende eeuw in Istanbul, en behoorde tot de meest prominente joodse families in het Ottomaanse Rijk. Abraham de Camondo (1785-1873), een leider van de joodse gemeenschap in Istanbul, bankier en filantroop, werd wel 'de Rothschild van de Orient' genoemd. Ook was hij onder anderen financieel adviseur van de koning van Italie, die hem de titel van 'baron' verleende.

Hij was zeer Frans georienteerd, en tegen het einde van zijn leven vestigde hij zich met zijn familie in Parijs, waar hij overleed. Voor zover mij bekend zijn er geen leden van de familie de Camondo meer in leven, en bewaart alleen dit kleine museum de herinnering aan deze naam.

    • Henriëtte Boas