Major: dal niet zo diep als in jaren tachtig; Recessie in Engeland , meer groei in Duitsland

FRANKFURT-LONDEN, 7 JAN. Terwijl de Britten worstelen met hun economie en premier Major gisteren voor het eerst het woord 'recessie' in de mond heeft genomen, neemt in Duitsland het optimisme over de economische ontwikkeling toe. Bestuurder Karl Thomas van de centrale Bundesbank acht een groei van de Duitse economie met drie procent of meer dit jaar reeel.

Thomas' opmerking, eveneens gisteren gedaan, betekent dat de Duitse centrale bank die zich doorgaans voorzichtig opstelt in haar ramingen, meer groei verwacht dan de grote Duitse instituten voor economisch onderzoek. Die voorzien een toename met 2, 5 tot drie procent.

De Britse premier John Major erkende gisteren dat de economie van zijn land in een recessie verkeert en dat het wel enkele maanden zal duren voordat daar een einde aan komt. Niettemin is de recessie niet zo ernstig als aan het begin de jaren tachtig, verklaarde Major. Hij zei duidelijke tekenen te zien die wijzen op een vermindering van de inflatie, die nu 9, 7 procent bedraagt. Dat betekent dat de rente binnen afzienbare tijd omlaag kan. Major en zijn minister van financien, Norman Lamont, hebben steeds gezegd de rente hoog te zullen houden totdat de inflatie vermindert.

Major herhaalde niets te voelen voor een devaluatie van het pond sterling en voor een uniforme munteenheid in de Europese Gemeenschap. Het is onverstandig een munteenheid te hanteren zolang de economieen van de afzonderlijke EG-landen nog zover uit elkaar liggen als op het ogenblik, aldus de premier.

Bundesbank-bestuurder Thomas baseert zijn optimisme op de aanhoudend goede gang van zaken in het westen van Duitsland en uit de opgaande lijn in het oosten die halverwege dit jaar kan beginnen. De bankdirecteur vraagt de regering in Bonn wel dringend de voor dit jaar begrote uitgaven met veertig miljard te korten om niet “op onverantwoorde wijze” geld te moeten lenen op de kapitaalmarkt.

Thomas verzette zich tegen verkoop van de goudreserve van de Bundesbank om de ontwikkeling van de voormalige DDR te betalen. Hij acht verkoop van goud uit oogpunt van buitenlands beleid geen goede zaak, omdat daardoor de indruk kan ontstaan dat naar het laatste redmiddel wordt gegrepen.

De Britse premier voorziet in de komende maanden een stijging van de werkloosheid. Hij wilde geen aantal noemen. In november steeg het aantal werklozen in Groot-Brittannie met 57.600 tot ruim 1, 76 miljoen. Deze stijging is de grootste van de laatste acht jaar.

Het vertrouwen in de ontwikkeling van de Britse economie onder de 200 grootste ondernemers in Groot-Brittannie is overigens sinds het aantreden van Major gestegen, zo blijkt uit vandaag verschenen onderzoek van het Institute of Directors. Vergeleken met oktober, toen Margaret Thatcher nog premier was, was negen procent van de ondervraagden van mening dat sprake is van een verbetering. Niettemin vindt de helft van de geenqueteerden dat de Britse economie er slechter aan toe is dan een half jaar geleden.

De Amerikaanse president George Bush erkende vorige week ook dat de economie van de Verenigde Staten op recessie aankoerst. De lokale industrie zal dit jaar slechts met 0, 9 procent groeien, tegenover een procent vorig jaar. De werkloosheid stijgt tot 7 procent, de inflatie tot 4 a 4, 5 procent. (DPA, Reuter)