Koersen in mineur door toenemende vrees voor oorlog

AMSTERDAM, 7 JAN. De onverzettelijke houding van Irak en de weinig inschikkelijk reactie van andere zijde, laten er volgens een toenemend aantal beleggers geen twijfel over bestaan dat oorlog in de Golf-regio onvermijdelijk lijkt. Vrijwel alle beurzen reageerden in mineur met lagere aandelennoteringen.

AMSTERDAM Op de beurs aan het Damrak opende de aandelenkoersen vanochtend gemiddeld met ongeveer een procent lagere noteringen dan het slot van vrijdag. De dreigende taal vanuit Irak en de niet minder inschikkelijke reactie van Amerikaanse zijde over hetgeen zij hun tegenstander in de Geneefse ontmoeting van woensdag zullen voorhouden, worden door de beurs ongunstigopgevat en ontnemen vele beleggers het laatste restje vertrouwen op een vreedzame regeling van het Golfconflict.

De Amerikaanse dollar die in deze situatie meestal vaster in de markt ligt, was ook vanochtend weer hoger en liet tegen het middaguur een notering zien van tegen de 1.73 gulden, tegen 1.68 gulden eind vorige week.

In meer normale tijden zou een hogere dollar leiden tot hogere noteringen voor onder andere de grote internationals. Daarvan was vanochtend echter niets te zien want vrijwel alle aandelen vertoonden lagere noteringen met uitzondering van Koninklijke Olie, die tegen de middag zelfs acht dubbeltjes hoger was op 130, 80 gulden.

Speciaal automobielfabrikant DAF kreeg rake klappen. Na een tijdens de voorgaande beursdagen al gedaalde koers, ging het aandeel verder terug naar een laagtepunt van 17, 10 gulden om daarna weer iets van het verloren terrein terug te winnen op 17, 40 gulden. Het voor 1990 bekend gemaakte verlies van 150 miljoen gulden, nog zonder de noodzakelijkeige reserveringen, ligt zwaar op de maag tegenover de winst van 172 miljoen gulden die nog in 1989 werd geboekt.

In juli 1989 werden de aandelen DAF ter beurze geintroduceerd op een koers van 47 gulden. De CBS-stemmingsindex was tegen de middag bijna een vol punt lager op 79.

NEW YORK Na een vriendelijke ochtendstemming was er vrijdag later op de dag een meer voorzichtige houding te bespeurer op Wall Street. Vanwege de jongste werkgelegenheidscijfers die nogalmeevielen, trok de kapitaalmarktrente weer aan en temperde de stemming voor aandelen. Nadat het Dow Jones industrials gemiddelde 's ochtends nog 10 punten winst had laten zien, veranderde dit 's middags in een verlies van ruim 10 punten. Na een licht herstel tegen het einde van de handel, sloot de DJI op 2.566, 09, per saldo een daling van 0, 3 procent ten opzichte van de dag ervoor. Verliezers waren vooral een aantal farmacieaandelen waarover een verkoopaanbeveling was verschenen.

TOKIO Vanochtend kwam de eerste volledige beursdag van het nieuwe jaar op de aandelenbeurs van Tokio ten einde. Vrees voor de onoverzichtelijke gevolgen van de op uitbreken staande Golfoorlog deed de aandelenkoersen die afgelopen vrijdag - toen de beurs een halve dag open was - een stijging hadden laten zien, weer omlaag gaan. Wegens de toegenomen oorlogsdreiging noteerde de Amerikaanse dollar ten opzichte van de yen scherp hoger. De omzetten waren miniem en de laagste in bijna vijf jaar.

Het Nikkei-225-aandelenkoersgemiddelde eindigde de beursdag 332, 61 punten lager op 23.736, 57, een daling van 1, 38 procent ten opzichte van het slot van vrijdag.

LONDEN De Engelse aandelen openden verdeeld. De stemming was terughoudend en duidelijk in afwachting van hetgeen de op woensdag in Geneve te houden besprekingen over de Golfcrisis zullen opleveren. Het handelsvolume blijft in Londen, evenals op de andere internationale beurzen al enige tijd opmerkelijk laag, hetgeen er niet op duidt dat beleggers zich door het conflict massaal van de wijs laten brengen. Handelaren verwachten dat de huidige stemming de komende dagen weinig wijziging hierin zal geven.

Farmacieaandeel Glaxo trok 17 pence aan naar 828 op een gunstig bericht omtrent een nieuw geneesmiddel dat in de Verenigde Staten wordt toegelaten en door de hogere dollar. Chemieconcern ICI liet een 8 pence hogere koers zien op 873 en profiteerde evenals het communicatie- en informatiebedrijf Reuters, die 12 pence klom naar 695, van de stijging van de Amerikaanse munt.

Na ruim een uur handel was de FT-100-index 1, 6 punten hoger bij een gering handelsvolume en kwam uit op 2.127, 70.

FRANKFURT De Duitse aandelennoteringen lieten vanochtend al bij de opening scherp lagere noteringen zien. Vooral na het optimisme dat vrijdag de koersen nog met 2, 2 procent deed stijgen, was vandaag de domper groot. De vrees voor uitbreken van een groot gewapend conflict met mogelijk ernstige gevolgen heeft de beurs in de ban. Handelaren beoordeelden de negatieve stemming van vandaag met een potentiele koersdaling die de Dax-30-aandelenindex vandaag wel 40 punten omlaag zou kunnen brengen.

Daimler-Benz was ruim een uur na de opening al 12 mark kwijtgeraakt, Siemens 13 mark en Deutsche Bank 12, 50 mark.

PARIJS De Franse aandelenkoersen begonnen de beursdag op lagere koersen en lieten ook daarna een dalende lijn zien. De beleggers twijfelen ernstig aan een vredige afloop van het Golf-conflict en verwachten kennelijk meer zwaar weer voor de beurs. Autofabrikant Peugeot verloor bijna 14 franc op een weinig bemoedigend bericht van zijn topman, waarin hij melding maakte van een verslechterende gang van zaken. Ook andere aandelen moesten een forse veer laten. De CAC-40-index die bij opening al bijna 1 procent lager dan het slot van vorige week was, daalde na ruim een uur handelen met nog eens 1 procent naar omstreeks 1.500.

BRUSSEL Evenals op de meeste andere beurzen, opende de beurs van Brussel vanochtend gemiddeld lager bij geringe handel. Toch was er een enkele hogere koers waar te nemen. Verzekeraar AG, fusiepartner van de Nederlandse AMEV-VSB groep, steeg met 2, 2 procent naar 6.900 franc. Het overgrote deel van de aandelenmarkt liet echter ook laterin de morgendalingen zien.