Kleintjes hoog op ranglijst van beste banken ter wereld

Drie Nederlandse banken zijn doorgedrongen tot de top-veertig van 's werelds beste banken, opgesteld door het Britse maandblad Euromoney. De Rabobank staat op de 16e plaats, NMB-Postbank op 35 en ABN-AMRO op 40.

De ranglijst van Euromoney wordt aangevoerd door de Banco Popular Espanol, in grootte de zesde bank van Spanje. In de top-tien staan verder nog twee Spaanse banken, vijf Amerikaanse banken, een Duitse bank en een Canadese bank.

In het verleden heeft Euromoney, net zoals andere financiele bladen, jaarlijks een top-honderd gepubliceerd van 's werelds grootste bedrijven. Maar volgens Euromoney geldt grootte in de bankwereld in toenemende mate als handicap. De grootste banken boeken over het algemeen de magerste resultaten.

Daarom heeft Euromoney dit keer een ranglijst opgesteld van 's werelds beste banken. Daarbij spelen objectieve, meetbare factoren een rol, zoals rendement op eigen vermogen, kostenniveau en netto-rentetarieven, maar ook zaken als kwaliteit van de winst, strategie en organisatorische kracht.

Opvallend in de ranglijst is dat vooral kleinere banken hoog scoren. Volgens Euromoney blijkt uit nadere analyse dat vooral die banken het goed doen, die zich niet hebben laten gek-maken door visioenen van internationalisering en diversificatie. De beste banken zijn gewoon dicht bij huis gebleven en hebben zich geconcentreerd op hun traditionele klantenkring.

Opvallend is ook dat de top-veertig maar twee Japanse en twee Duitse banken telt.