Hoorspelserie Het nabije Westen waardevol initiatief

Het nabije Westen, morgenmiddag, Radio 2, 17.00-18.00u.

Het is natuurlijk niet waar, zo als redacteur Rik Zaal in de aankondiging zegt, dat hoorspelen in Nederland altijd worden geschreven door “tweede- of derderangs schrijvers”. Maar dat maakt zijn initiatief niet minder waardevol. Met financiele steun van het Stimuleringsfonds is aan 25 schrijvers een hoorspel van tien minuten gevraagd. Het resultaat is vanaf morgenmiddag te horen in het VPRO-kunstprogramma Het nabije Westen.

De serie begint met Het vliegtuig van Herman Koch, die in programma's als Borat en Jiskefet al ervaring opdeed met het schrijven van korte, vaak geestige scenes. Zijn hoorspel is voornamelijk een parodie op het genre, een ietwat onsamenhangende reeks meer en minder geslaagde grappen, waarbij volop gebruik wordt gebruikt van het beproefde arsenaal aan geluidseffecten uit de hoorspelstudio. Het tweede, dat volgende week wordt uitgezonden, is van Marijke Howeler en bestaat uit een echtelijk twistgesprek op dat moderne, quasi-grappige toontje dat uit haar boeken al bekend is. De acteurs zijn betrokken uit het medewerkersbestand van Borat en spreken dus op de toon van de oprechte amateur; dat maakt het niet steeds eenvoudig hen serieus te nemen.

In de komende weken volgen nog bijdragen van Martin Bril, Thomas Verbogt, Hugo Brandt Corstius, Ischa Meijer, Theodor Holman, Leon de Winter, Bas Heijne, Remco Campert en vele anderen - een nieuwsgierig makende lijst.

    • Henk van Gelder