'Het beest' voorkomt vechtpartij

Het Nederlandse kampioenschap Grieks-Romeins worstelen in de klasse tot 82 kg werd gisteren ontsierd door een duw- en trekpartij tussen scheidsrechter Hennie Bossenbroek en worstelaar Willie Peters. Laatsgenoemde ging na de finale bij Bossenbroek om opheldering vragen nadat hij in de partij tegen Henk van de Stoep als verliezer was aangewezen. De scheidsrechter gaf Peters daarop een duw, waarna een andere worstelaar, Freek Hamaker ('het beest'), in moest grijpen om een vechtpartij te voorkomen. Coordinator Piet Bakker van de Koninklijke Nederlandse Krachtsport Bond was getuige van het opstootje. Na afloop stak hij de hand gedeeltelijk in eigen boezem. “We hadden Bossenbroek in zijn hoedanigheid als bondscoach nooit als scheidsrechter de mat op moeten sturen.”

Was de woede van Peters dan terecht?

Nee, hij heeft zich agressief gedragen. Bossenbroek heeft zich natuurlijk ook laten gaan, maar de beslissing op zich was absoluut juist. Vergeet niet dat de vier andere scheidsrechters er ook achterstonden. Ik heb Peters nog aangeboden een protest in te dienen. Dan kon hij met de scheidsrechters en trainers nog eens naar de videobeelden kijken om te zien of er fouten waren gemaakt. Maar dat wilde hij niet, waarschijnlijk omdat hij wist dat hij terecht had verloren.

Peters voelde zich door Bossenbroek extra benadeeld omdat deze weigert hem in de nationale selectie op te nemen.

Dat is z'n eigen schuld. Verleden jaar januari is KNKB begonnen met centrale trainingen voor de beste worstelaars. Wie dat niet kon opbrengen viel af voor de selectie. De vereniging Bodyfit heeft zich nooit echt ingespannen om Peters bij de selectie te krijgen. Hij kwam zelf ook niet opdagen

Is het mogelijk dat hij alsnog wordt geselecteerd?

Dat is uitgesloten, tot 1992 zit het programma vol. Het is ook niet juist ten opzichte van de andere jongens die wel een jaar lang zijn komen opdagen.

De tuchtcommissie van de KNKB zal zich binnenkort over het incident buigen. Welke straf is in zo'n geval gebruikelijk?

Bij een licht vergrijp volgt meestal een schorsing van drie wedstrijden. Maar in dit geval is een uitsluiting van enkele jaren niet denkbeeldig.

    • B. S