Harde taal Cambodjaanse president aan adres verzet

PHNOM PENH- BANGKOK, 7 jan. - De Cambodjaanse president Heng Samrin heeft het afgelopen weekeinde gezworen dat de oorlog tegen de drie guerrillagroeperingen in het land, waaronder de Rode Khmer, voorlopig door zal gaan. Heng Samrin zei in een van zijn zeldzame toespraken dat uitvoering van het vredesplan van de Verenigde Naties, waarover twee weken geleden in Parijs werd overlegd, zou neerkomen op “zelfmoord” van zijn bewind.

Heng Samrin, die de laatste jaren in de politieke schaduw van premier Hun Sen stond, sprak zaterdag bij het koninklijk paleis in Phnom Penh duizenden militairen en burgers toe ter gelegenheid van de twaalfde verjaardag van de omverwerping van het Rode-Khmer bewind. Journalisten werden geweerd bij de gebeurtenis en kregen pas vandaag de tekst van Heng Samrins toespraak. , We hebben nog geen definitieve overwinning behaald. Het volk moet worden aangespoord tot de strijd tegen de vijand'', aldus de president.

Heng Samrin beklemtoonde dat hij niet tegen een rol van de VN is in het bewerkstelligen van vrede in Cambodja, maar hij wil dat het vredesplan, dat al is goedgekeurd door de Veiligheidsraad van de VN, op cruciale punten wordt gewijzigd. Zo weigert hij in te stemmen met ontwapening van het regeringsleger.

Waarnemers zien in de harde toespraak van de president een aanwijzing dat in de top van de regerende communistische partij een machtsstrijd gaande is tussen een groep van hard-liners onder leiding van Heng Samrin en een gematigde factie onder aanvoering van premier Hun Sen.

Intussen heeft de Rode Khmer vanuit Bangkok een nieuw offensief in het westen van Cambodja aangekondigd in de omgeving van de tweede stad van het land, Battambang. De bevolking is door het verzet geadviseerd de stad te verlaten. In het verleden heeft de Rode Khmer herhaaldelijk gedreigd Battambang te zullen innemen, maar daarin is men nooit geslaagd. (AP, Reuter)