Drie schrijvers aaneen gesmeed door herinnering

Ned. 3, 20.25-20.50 uur.

Wat is het geheugen? Een museum van het gevoel, een kuil om snikkend in te vallen of een geheime tuin waar je niet in kan? In het programma Ik herinner mij dat de RVU vanavond uitzendt, vertellen de schrijver Rudy Kousbroek en K. Schippers over hoe zij met hun herinneringen omgaan, tegelijkertijd introduceren zij het werk van de Franse schrijver George Perec. Afzondering en verwantschap smeden de drie schrijvers aaneen, verbonden door de herinnering. Werk en methode onderscheiden de drie weer. Kousbroek analyseert zijn geheugen met haast wetenchappelijke methoden, Schippers noteerde zijn eerste herinneringen vanuit het welhaast zondige uitgangspunt 'als ik ze eens verzon', terwijl Perec ze conscientieus en systematisch classificeerde. 'Le travail de la memoire, ' leidt ertoe dat in het werk van deze auteurs alledaagse, ontzettend gewone dingen de hoofdrol spelen. De brievenbussen op de trams, de manege in de Vondelstraat, de Laraissestraat in de regen en het kindertheeservies waarvan de meisjes uit het internaat hun taartje wilden eten. “Door de herinnering besta je”, maar precies zoals vliegtuigen pas bestaan als ze gekaapt worden, moet de herinnering eerst ontfutseld aan het brein, een “Alexandrijnse bibliotheek van voor de brand, maar met alle gangen dichtgemetseld, “ meent Kousbroek.

Ik herinner mij is het eerste van voorlopig vijf programma's waarin de literatuur nu eens niet gekoppeld wordt aan het nieuwe boek van de beste schrijver. De redactie van De Literatuurmachine wil iets laten zien over ontstaan en functie van de literatuur. Het eerste programa biedt veel water en regen, maar is tevens een aantrekkelijk begin van een bijzondere onderneming.

    • Wilma Cornelisse