Compromis met Rusland redt Uniebegroting; Jeltsin: nog geen akkoord

MOSKOU, 7 jan. - Rusland en de Sovjet-Unie hebben een compromis bereikt over hun begrotingsconflict. Volgens de Russische president Boris Jeltsin zal de republiek haar contributie aan de staatskas van de Unie dit jaar niet met 80 procent inkrimpen maar met 25 procent.

De Russische federatie is de grootste deelstaat van de Sovjet-Unie en draagt de nationale begroting van ruim 250 miljard roebel (volgens een van de drie officiele wisselkoersen ongeveer 250 miljard gulden) voor meer dan vijftig procent.

Bijna twee weken geleden besloot de Opperste Sovjet van Rusland de afdracht aan de Unie van 142 miljard roebel terug te brengen tot 23 miljard roebel. President Michail Gorbatsjov reageerde daar toen furieus op. Volgens hem zou deze stap niet alleen de “economie maar ook de Unie ruineren”. Vorige week donderdag kwam voor het eerst sinds het Congres de zogenaamde Federatieraad bijeen. Conform de nu goedgekeurde plannen van Gorbatsjov moet die raad, waarin vertegenwoordigers van alle vijftien sovjet-republieken zitting hebben, een veel grotere rol gaan spelen bij de uitvoering van het centrale sociaal-economische beleid.

De zitting van de raad was volgens het officiele communique succesvol. Er werd ingestemd met een “voorlopig economisch akkoord” waarin de vrijere financiele en sociaal-economische betrekkingen tussen de republieken zijn geregeld. Bovendien werd er besloten tot de invoering van de BTW, een belasting die de centrale staat meer armslag moet geven. Alle vijftien sovjet-republieken waren donderdag bij de vergadering van de Federatieraad aanwezig. Ook Litouwen gaf met een 'waarnemer' acte de presence.

Tegelijkertijd werd er door de Unie en Rusland onderhandeld over het budget. Overeengekomen werd dat de Russische federatie dit jaar hoe dan ook 80 miljard roebel aan de Unie zal contribueren, veertig miljard zal gereserveerd worden voor het terugdringen van het eigen begrotingstekort.

Maar Jeltsin, die dit zaterdag bekend maakte op een persconferentie waar slechts een beperkt aantal journalisten aanwezig mocht zijn, maakte wel van de gelegenheid gebruik om het akkoord van de Federatieraad weer enigszins onderuit te halen. Volgens hem is er nog geen volledige overeenstemming tussen de Unie en Rusland en heeft president Gorbatsjov afgelopen weekeinde een alternatieve versie op zijn bureau gekregen. Waarover nog verschillen van mening bestaan, wilde Jeltsin echter niet zeggen.

    • Hubert Smeets