Comecon heft zichzelf officieel op

MOSKOU, 7 JAN. De Comecon, het door de Sovjet-Unie geleide handelsblok van socialistische landen, heft zichzelf op. Dat hebben de lidstaten afgelopen zaterdag bekendgemaakt na een bijeenkomst in Moskou.

De organisatie, die 41 jaar geleden werd opgericht als tegenhanger van het kapitalistische handelsblok, bereidt zich nu voor op de oprichting van een markt-gerichte instelling. De formele goedkeuring van het besluit een nieuwe Organisatie van Internationale Economische Samenwerking in het leven te roepen valt eind volgende maand in Boedapest

Lidstaten van de Comecon zijn: de Sovjet-Unie, Hongarije, Bulgarije, Roemenie, Polen, Tsjechoslowakije plus Vietnam, Mongolie en Cuba. Ze hebben ook Joegoslavie en Duitsland uitgenodigd voor de top in Boedapest.

“Het streven naar zo'n nieuwe organisatie komt onder andere voort uit het verlangen om onze nationale economieen te integreren in de Europese en andere regionale economische structuren”, verklaarde het Russische persbureau Tass. De meeste Oosteuropese landen, inclusief de Sovjet-Unie, hebben al belangstelling getoond om toe te treden tot de Europese Economische Gemeenschap. De Sovjet-Unie wil ook lid worden van het Internationaal Monetair Fonds.

Opheffing van de Comecon is vorig jaar in een stroomversnelling gekomen door de politieke ontwikkelingen in Oost-Europa. Albanie had zich in 1960 al teruggetrokken uit de organisatie, vorig jaar volgde Oost-Duitsland. De Comecon werd in 1949 opgericht om jonge communistische naties te beschermen tegen het economisch geweld van kapitalistische landen.(Reuter)