Celstraffen voor vier Chinese studenten

PEKING, 7 jan. - Vier Chinese studentenleiders zijn zaterdag door een rechtbank in Peking veroordeeld tot gevangenisstraffen varierend van twee tot vier jaar wegens hun aandeel in de beweging voor democratie in het voorjaar van 1989. Het was het eerste proces tegen student-activisten die betrokken waren bij de protestbeweging.

Wang Youcai, een 24-jarige student natuurkunde, kreeg vier jaar gevangenisstraf op beschuldiging van “contra-revolutionaire misdaden”. Twee studentenleiders moeten drie jaar zitten, een student kreeg twee jaar. Twee andere studenten werden vrijgesproken omdat ze berouw zouden hebben getoond, terwijl drie niet-studenten in hetzelfde proces eveneens vrijheidsstraffen kregen opgelegd.

De rechter sprak in zijn requisitoir van “het aanzetten tot subversieve activiteiten gericht tegen de regering van het volk en bedoeld om het socialistische systeem omver te werpen”. Een Westerse diplomaat zei na afloop dat de rechter voor Chinese begrippen mild was geweest, “want het ging om zeer zware beschuldigingen”.

Eerder hadden tientallen processen plaats tegen arbeiders die betrokken waren geweest bij de democratische lente van 1989. Ten minste twintig van hen kregen de doodstraf en werden geexecuteerd. Twee Chinezen die destijds het portret van Mao Zedong met verf besmeurden werden onlangs veroordeeld tot twintig jaar cel.

Westerse diplomaten menen dat de autoriteiten de processen tegen de studenten veel voorzichtiger aanpakken uit angst voor repercussies in binnen- en buitenland. De belangrijkste studentenleiders, zoals Wu'er Kaixi en Chai Ling, vluchtten na het bloedbad van 4 juni 1989 naar het buitenland, waar ze krachtige oppositiebewegingen hebben opgezet. Verscheidene landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben Peking herhaaldelijk onder druk gezet studenten die om politieke redenen vastzitten vrij te laten. De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Richard Schifter vroeg de Chinese regering vorige maand tijdens een bezoek aan Peking 150 met name genoemde activisten vrij te laten.

Het proces van zaterdag is volgens waarnemers het eerste van een reeks tegen dissidente intellectuelen. “Dit was niet de slotacte van een wraakoefening, maar een zorgvuldig beraamde procedure”, aldus een diplomaat. (AP, Reuter, UPI)