Brazilie heeft betaling van rente hervat

BRASILIA, 7 JAN. Brazilie heeft voor het eerst sinds anderhalf jaar de rentebetalingen aan buitenlandse schuldeisers hervat. Vorige week donderdag werd de eerste betaling gedaan. In totaal betaalt Brazilie de buitenlandse banken dit jaar 489 miljoen dollar aan rente. Jorio Dauster, verantwoordelijk voor de schuldbesprekingen van Brazilie met de buitenlandse banken, heeft dat afgelopen weekend verklaard.

Het bedrag van 489 miljoen dollar is overigens maar eenderde van wat er moet worden betaald. In december was al bekend geworden dat de rentebetalingen hervat zouden worden, op voorwaarde dat het Braziliaanse congres akkoord zou gaan. Dat is inmiddels gebeurd.

De Braziliaanse regering hoopt met de betalingen blijk te geven van haar goede wil in de moeizame onderhandelingen met de banken over een nieuwe schuldenregeling. Brazilie is met een buitenlandse schuld van 119 miljard dollar de grootste schuldenaar onder de ontwikkelingslanden en na de Verenigde Staten de grootste schuldenaar ter wereld.

Eind vorige week werd bekend dat Brazilie in totaal 51 miljoen dollar zal betalen om negen schepen vrij te krijgen die in het buitenland aan de ketting waren gelegd vanwege niet betaalde rekeningen. Verder besteedt het land anderhalf miljoen dollar aan voedsel en medicijnen voor de in totaal 350 bemanningsleden die in “mensonterende omstandigheden” leven, aldus de staatsscheepvaartmaatschappij Lloyd Brasileiro. De schepen liggen vast in Nederland, Duitsland, Italie, Frankrijk en de Verenigde Staten. (Reuter)