BOBOTIE

Eten en drinken zijn belangrijke motieven in 'Het beloofde land', het prachtige verslag dat Adriaan van Dis schreef van zijn reis door Zuid-Afrika. Vriendschap wordt bezegeld met bobotie, een Kaaps-Maleis gerecht. Een traktatie is het vel van het stekelvarken. Mpoqoco - inheemse krummelpap - en zwart roosterbrood, in de as gebakken. Springbok, volstruiskos, de bittere gaab en de uit de dorre grond opgediepte kambro. In de herenboerderijen glanzen perziken en adamsvijgen in glazen potten en hangen slingers droge worst aan de balken. Bordjes met soutpastei. Koffie met gesels. Tante schenkt 's middags rooibostee. Spek en kipper bij het ontbijt, boterlam bij de lunch en elke avond sosaties en tjops. En als hapje tussendoor: biltong.

Biltong is een delicatesse, die gemaakt wordt van zeer mager vlees van runderen of struisvogels. In een Australische krant las ik de suggestie om het vlees van kangoeroes te proberen. Van het vlees worden tongvormige repen gesneden die worden gepekeld en uitgeperst en in de buitenlucht, als wasgoed aan een lijn, te drogen gehangen. Dat verdient in onze streken, zeker in dit jaargetijde, geen navolging.

Het maken van bobotie ligt wel binnen ons bereik. Nodig voor 4 personen:

1 blikje croissantdeeg

500 g lams- of rundergehakt

1 ei

50 g gedroogde abrikozen

75 g gepelde amandelen

4 eetlepels paneermeel

50 g rozijnen

zout, peper

1 theelepel kerriepoeder

1 eetlepel citroensap

1 theelepel suiker

Vet een ovenschaal met boter in en spreid over bodem en langs de wanden de velletjes deeg uit. Plak de deegnaden met water aan elkaar en knip overtollig deeg weg. Prik hier en daar met een vork in de deegbodem. Verwarm de oven voor op 200C. Snijd en hak de abrikozen en amandelen in kleine stukjes. Bewaar 1 eetlepel van het losgeklopte ei en kneed de rest door het gehakt, samen met 3 eetlepels paneermeel, de stukjes abrikoos en amandel, de rozijnen, de specerijen, het citroensap en de suiker. Strooi de rest van het paneermeel over de deegbodem en verdeel hierover het gehakt. Bak de bobotie in het midden van de oven in 25-30 minuten bruin en gaar. Neem het gerecht uit de oven en giet eventueel vet of vocht voorzichtig af. De gehakttaart kan warm, lauw of koud gegeten worden.

    • Annelène van Eijndhoven