Bank of New England onder federale curatele gesteld

WASHINGTON, 7 JAN. De Amerikaanse autoriteiten hebben de noodlijdende Bank of New England onder curatele gesteld en haar voortbestaan met een injectie van 750 miljoen dollar voorlopig zekergesteld. De bank blijft onder de hoede van de overheid totdat een koper is gevonden.

Volgens William Seidman, voorzitter van de Federal Deposit Insurance Corp., onderhandelt de overheid met enkele potentiele kopers, van wie er ten minste twee een bod hebben uitgebracht. Seidman verwacht dat de redding van de Bank of New England, de grootste bank in het noordoosten van de VS, uiteindelijk 2, 3 miljard dollar zal kosten. Daarmee zou het de op drie na grootste reddingsoperatie zijn uit de geschiedenis van de FDIC, beheerder van het overheidsfonds dat bankdeposito's garandeert.

De begrote 2, 3 miljard dollar moet een nieuwe eigenaar van de Bank of New England Corp. helpen de verliezen op te vangen uit dubieuze leningen. De in Boston gevestigde holdingmaatschappij - eigenaar van de Bank of New England, de Connecticut Bank and Trust Co. en de Maine National Bank - kondigde vrijdag aan een verlies te verwachten van 450 miljoen dollar over het afgelopen kwartaal. Daardoor kan de onderneming, met een balanstotaal van 23 miljard dollar de 35e bankenholding in de VS, niet meer voldoen aan de solvabiliteitseisen. De oninbare leningen van de bank, die vooral klappen kreeg op de ingestorte onroerend-goedmarkt, zijn de laatste drie maanden met 500 miljoen dollar toegenomen. Dat is ongeveer 20 procent van de uitstaande leningen.

Hoewel de FDIC tegoeden tot 100.000 dollar garandeert, haalden ongeruste spaarders zaterdag in reactie op de jongste cijfers van de Bank of New England een miljard dollar van hun rekeningen bij die bank. De FDIC is niet van plan rekeningen te blokkeren en zegt ook de twee miljard dollar aan spaartegoeden die de gangbare garantie overstijgen te zullen dekken. Reden daarvoor is de kwetsbare economie in New England.

Vorige week sloot een particuliere depositoverzekeraar wel de deuren van een aantal banken en kredietverstrekkers in het aangrenzende Rhode Island, die ook in financiele problemen waren gekomen.

De FDIC heeft de bestuurders van de Bank of New England gevraagd aan te blijven. Zij vervingen een jaar geleden het bestuur van die bank, dat gedwongen werd op te stappen nadat de moeilijkheden duidelijk werden. Over 1989 leed de Bank of New England een verlies van 1, 4 miljard dollar. Het verlies over de eerste drie kwartalen van vorig jaar bleef beperkt tot 203 miljoen dollar.

Veel banken in de VS zijn in de problemen gekomen door de verslechterde toestand van 's lands economie. Vorige maand maakte Citicorp, de grootste Amerikaanse bank, bekend in het vierde kwartaal van dit jaar 300 tot 400 miljoen dollar verlies te verwachten. De grote bank Security Pacific rekent in dezelfde periode op 320 tot 360 miljoen dollar verlies. De voorbije twee jaar gingen ongeveer 700 spaarbanken failliet, waardoor de staat 147 miljard dollar schade leed. (Reuter, AP)