Balcerowicz houdt in nieuwe kabinet Polen zijn oude functies

WARSCHAU, 7 jan. - “Ervaring, en niet politiek” hebben de doorslag gegeven bij de samenstelling van de regering van de nieuwe Poolse premier, Jan Krzysztof Bielecki. Bielecki stelde zaterdag zijn nieuwe regering voor aan het parlement, dat deze week debatteert over de kandidaat-ministers.

Onder de negentien ministers bevinden zich zowel kopstukken van het vorige kabinet, dat werd geleid door Tadeusz Mazowiecki, als nieuwkomers. De twee sleutelfiguren binnen de vorige regering, vice-premier en minister van financien Leszek Balcerowicz en minister van buitenlandse zaken Krzysztof Skubiszewski, keren in dezelfde functie terug. Drie andere ministers behouden eveneens hun functie en drie onderministers zijn tot minister bevorderd; de overigen zijn nieuw in de regering.

De belangrijkste nieuwelingen zijn de econoom Janusz Lewandowski, verantwoordelijk voor de privatisering, en Henryk Majewski, die minister van binnenlandse zaken wordt. Beiden zijn afkomstig uit Gdansk, waar ook Bielecki zelf vandaan komt. Lewandowski is een kopstuk van de kleine regionale partij waar Bielecki lid van is, het Liberaal-Democratisch Congres, en Majewski is een plaatsvervangend commandant van de provinciale politie van Gdansk. Ook de nieuwe minister van woningbouw is lid van Bielecki's partij.

In de nieuwe regering wordt Wieslaw Chrzanowski, een leider van de christen-democraten, minister van justitie, en gaat de post van minister van arbeid naar Michal Boni, leider van de afdeling Warschau van Solidariteit.

Bij de presentatie van zijn kabinet beloofde Bielecki zaterdag dat zijn hervormingen “niet uit het tekstboek komen” maar het werk worden van “mensen die praktijk hebben opgedaan met de (vrije) markt”. De regering zal zich de komende maanden - ze moet na de parlementsverkiezingen van dit voorjaar verdwijnen - concentreren op de overgang naar de vrije markt'. Hij kreeg applaus toen hij speciale aandacht beloofde voor de Poolse boeren en voor de “verdediging” van de Poolse markt tegen de invoer van buitenlandse produkten. De boosheid van de boeren over het landbouwbeleid is een van de belangrijkste oorzaken geworden van de nederlaag van Tadeusz Mazowiecki bij de presidentsverkiezingen van december.

Bielecki kondigde aan te trachten bij Westerse crediteuren te zullen ijveren voor een herschikking van de gigantische schuldenlast van 42 miljard dollar. (Reuter, UPI)