Baker vraagt om hulp El Salvador

SAN SALVADOR, 7 jan. - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, zal het Congres vragen om de hulp aan de regering van El Salvador op het oude niveau te herstellen. Baker heeft dat gisteren gezegd. Hij beschuldigde de linkse verzetsbeweging in El Salvador er expliciet van twee gewonde Amerikaanse adviseurs standrechtelijk te hebben geexecuteerd. Het Congres halveerde de Amerikaanse militaire hulp aan El Salvador vorig jaar tot 42, 5 miljoen dollar. De resterende 42, 5 miljoen dollar zou worden vrijgegeven wanneer de verzetsbeweging het vredesproces dwarsboomt. Een hoge katholieke functionaris zei dit weekeinde dat een onderzoek van de kerk feiten boven tafel heeft gebracht die de Amerikaanse beschuldigingen onderschrijven. De radio van de verzetsbeweging ontkende gisteren niet langer dat rebellen de Amerikaanse adviseurs hebben geexecuteerd. De guerrillabeweging Nationaal Bevrijdingsfront Farabundo Marti (FMLN) zei dat ze zelf “een uitvoerig onderzoek” zal doen. (AP)