Amnestie voor politieke gevangenen in Albanie

WENEN, 7 jan. - In Albanie heeft het bewind dit weekeinde voldaan aan twee belangrijke eisen van de oppositie: het kondigde een amnestie af voor 202 politieke gevangenen en het liet de verschijning toe van een krant van de oppositie.

De amnestie werd zaterdag afgekondigd door het presidium van het parlement, onder voorzitterschap van president en partijleider Ramiz Alia. De meeste betrokkenen zaten vast wegens contra-revolutionaire activiteit of een poging het land te ontvluchten. In totaal hebben nu sinds de zomer van het vorige jaar bijna vierhonderd politieke gevangenen amnestie gekregen. Volgens de oppositionele Democratische Partij zijn echter nog niet alle politieke gevangenen vrijgelaten; hoeveel er nog vast zitten is onduidelijk. Het bewind heeft tot voor kort volgehouden dat slechts enkele tientallen mensen om politieke redenen gevangen zitten.

Het eerste nummer van de oppositiekraint Rilindja Demokratike (Democratische Vernieuwing) was zaterdag in Tirana binnen twee uur uitverkocht. Het blad bestond uit zes pagina's, die grotendeels werden gevuld met de eerste toespraken van leiders van de onlangs gelegaliseerde Democratische Partij en artikelen van en over twee van Albanies belangrijkste schrijvers, de onlangs naar Frankrijk gevluchte Ismail Kadare en Rizaj Qosja.

De afgelopen dagen is het in diverse steden opnieuw tot politieke manifestaties gekomen. In Shkoder, in het noorden, gebruikte de politie geweld tegen een groep Albanezen die de grens met Joegoslavie wilden oversteken; daarbij vielen diverse gewonden. Het persbureau ATA zei dat de incidenten waren veroorzaakt door “slecht ingelichte mensen” die in de mening verkeerden dat de grens open was. In Lushnja, ten zuidwesten van Tirana, gebruikte de politie vrijdag geweld tijdens een demonstratie tegen het regime, waaraan enkele duizenden mensen deelnamen. Ook hier vielen enkele gewonden, onder wie een kind. De betoging zelf verliep vreedzaam. Toen de politie na de demonstratie het plein afsloot waaraan het plaatselijk partijhoofdkwartier ligt, kwam het tot incidenten waarbij de politie met gummiknuppels optrad en de betogers met stenen gooiden.

In Vlore, in het zuidwesten van Albanie, en in Tirana hebben gisteren duizenden Albanese katholieken de mis in de open lucht bijgewoond. In beide steden weigerden de autoriteiten de kerk voor de gelovigen te openen. Sinds december kent Albanie na 23 jaar officieel atheisme weer vrijheid van godsdienst, maar voorlopig bestaat die slechts onofficieel en formeel zijn de kerken nog niet teruggeven.

De uittocht van vluchtelingen uit Albanie is de afgelopen dagen kleiner geworden. Nadat tussen kerstmis en het begin van dit jaar meer dan vijfduizend Albanezen de wijk namen naar Griekenland, waren het er het afgelopen weekeinde nog maar tweehonderd. Volgens sommigen van hen treden Albanese grenswachten nu actief tegen vluchtelingen op; twee vluchtelingen kwamen met schotwonden in Griekenland aan. (Reuter, AP, AFP)