Aanhanger ex-dictator pleegt coup in Haiti

PORT-AU-PRINCE, 7 jan. - Roger Lafontant, een medestander van oud-dictator Duvalier, heeft vannacht de macht overgenomen in Haiti - een maand voordat een nieuwe, democratisch gekozen president zou worden beedigd. Vannacht is in het presidentiele paleis geschoten. De situatie was vanmorgen nog verward.

In delen van de hoofdstad Port-au-Prince werd vanochtend gedemonstreerd tegen de staatsgreep. Lafontant zei in een verklaring voor de televisie en de radio dat de verkiezingen vorige maand een “maskerade” zijn geweest; hij riep zichzelf uit tot “voorlopig president”. Volgens Lafontant is de coup geweldloos verlopen en heeft hij de steun van het leger.

Generaal Herard Abraham, de bevelhebber van het leger, veroordeelde echter de staatsgreep. Tegen het Franse persbureau AFP verklaarde hij dat maatregelen worden genomen om een einde te maken aan een “muiterij”, kennelijk een verwijzing naar militairen die de coup wel steunen. De Verenigde Staten hebben in een eerste reactie de staatsgreep veroordeeld.

Interim-president mevrouw Ertha Pascal-Trouillot maakte iets na middernacht voor de radio haar aftreden bekend. “Voor het geluk van ons land ben ik gedwongen af te treden”, aldus Pascal-Trouillot. Volgens de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Port-au-Prince houdt Lafontant mevrouw Pascal-Trouillot in gijzeling.

De linkse priester Jean-Bertrand Aristide, die nog geen maand geleden de presidentsverkiezingen in Haiti won, heeft naar verluidt zijn toevlucht gezocht in een buitenlandse ambassade in Port-au-Prince. Voormalige aanhangers van dictator Duvalier, onder wie Lafontant, hadden zich hevig tegen Aristides kandidatuur gekeerd. Lafontant was onder 'Baby Doc' Duvalier minister van binnenlandse zaken en defensie. Hij keerde deze zomer terug uit ballingschap. (AP, AFP)