Aanbod van EG blijft van kracht na afwijzing Irak

LUXEMBURG, 7 jan. - De landen van de Europese Gemeenschap hebben gisteren hun aanbod herhaald om met de Iraakse minister van buitenlandse zaken Tareq Aziz te spreken, nadat Irak zaterdag had gezegd geen prijs te stellen op zo'n ontmoeting.

“De twaalf (EG-staten) betreuren dat hun uitnodiging niet is geaccepteerd” stellen ze in een verklaring die gisteren in Luxemburg werd uitgegeven. “Ze geloven dat deze reactie van de Iraaks regering niet bijdraagt tot de inspanningen die zijn ondernomen om tot een vreedzame oplossing te komen in de Golfcrisis.”

Aanvankelijk had de EG donderdag willen spreken met Tareq Aziz, een dag na diens ontmoeting met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker in Geneve. Het Iraakse ministerie van buitenlandse zaken liet evenwel in een verklaring weten hier niet voor te voelen omdat de Iraakse bevolking “niet gesteld is op de onderdanige politiek die door bepaalde Europese regeringen tegen het agressieve en hooghartige Amerikaanse beleid wordt gevoerd”.

De Iraakse verklaring liet wel de mogelijkheid open van een bezoek door een delegatie van de EG aan Bagdad. De Luxemburgse minister van buitenlandse zaken, Jaques Poos, wiens land op het ogenblik het voorzitterschap van de EG bekleedt, liet weten dat hiervan evenwel geen sprake zou kunnen zijn. Hij werd hierin bijgevallen door de Belgische minister van buitenlandse zaken, Marc Eyskens. “We zullen ons niet zozeer laten vernederen”, verklaarde hij voor de Belgische radio. “We hebben een aanbod gedaan. Indien dit beslist door Irak wordt verworpen, zal Irak de gevolgen moeten ondergaan.”

Zowel Poos als ook zijn Duitse ambtgenoot Hans-Dietrich Genscher herhaalden in afzonderlijke verklaringen dat er zeker geen koppeling zou kunnen worden gemaakt tussen een Iraakse terugtrekking uit Koeweit en de Palestijnse kwestie.

De voorzitter van de commissie van buitenlandse zaken van het Franse parlement, Michel Vauzelle, heeft zaterdag een onderhoud met de Iraakse leider Saddam Hussein gehad van ruim vier uur. Vauzelle, die geldt als een vertrouweling van president Francoisois Mitterrand mageen officieel onderhandelingsmandaat heeft, wilde na afloop slechts zeggen dat “alles mogelijk is”.

De Britse premier John Major is gisteren naar het Golf-gebied gevlogen voor een bezoek van vier dagen. Hij zal onder andere een bezoek brengen aan de Britse troepen in Saoedi-Arabie en verder ook Oman en Egypte aandoen.

Iran heeft gisteren een spoedzitting voorgesteld van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (ICO). De ICO heeft 44 lidstaten en is gevestigd in het Saoedische Jeddah. Volgens Iran zouden de ICO-staten tijdens hun overleg een vreedzame oplossing voor de Golfcrisis moeten vinden.

In Turkije zijn gisteren de 42 vliegtuigen aangekomen die de NAVO vorige week naar de Turks-Iraakse grens besloot te sturen. Duitsland en Belgie stuurden elk achttien vliegtuigen, Italie zes.

Een onder Cyprische vlag varend schip is gisteren naar verluidt in de straat van Hormuz op een mijn gelopen en gezonken. De bemanning kon gered worden. Niet duidelijk was of de mijn nog dateerde uit de oorlog tussen Irak en Iran of dat het om een nieuwe ging. (AP, Reuter, UPI)