Transport VS naar Golf via Rotterdam bijna voltooid

ROTTERDAM, 5 jan. - Het Rotterdamse aandeel in de Amerikaanse operatie Deforger-Desert Shield is vrijwel afgerond. In totaal zijn 37 schepen met materieel van het zevende Amerikaanse legerkorps uit Duitsland, waaronder 13.000 voertuigen en 380 helikopters, uit Duitsland via de Rotterdamse Beatrixhaven verscheept naar het Golf-gebied.

De munitietransporten via de Eemshaven in Delfzijl gaan door. Daar wordt nu een tweede munitieschip beladen.

Gisteren werd het gecombineerde voorlichtingscentrum van het Amerikaanse en Nederlandse leger in het Novotel opgeheven, dat sinds half november vorig jaar in gebruik was. De kade bij ECT aan de Beatrixhaven is nu leeg, maar blijft nog enige tijd voor het Amerikaanse leger gereserveerd. Volgende week donderdag wordt nog een schip beladen met aanvullend materieel waar het Amerikaanse leger in Saoedi-Arabie behoefte aan heeft, zoals tankwagens voor water.

De operatie Deforger (Departure forces from Germany) begon zaterdag 17 november. Bij verrassing arriveerde toen de eerste trein met jeeps en vrachtwagens uit Duitsland in Nederland. De Amerikanen hadden geraamd 150 treinen nodig te hebben, maar die bleken niet met voldoende regelmaat beschikbaar te zijn. Uiteindelijk zijn 84 treinen gebruikt. De overige goederen werden aangevoerd met ruim tweehonderd binnenschepen en met vrachtwagens in vijftig kolonnes.

Ongeveer 70.000 militairen van het legerkorps zijn vanaf Duitse vliegvelden naar het Golfgebied overgebracht. Voor velen was dat een ernstige tegenslag, omdat zij erop hadden gerekend na hun Duitse tijd terug te gaan naar de Verenigde Staten.

Aanvankelijk was ervan uitgegaan dat de operatie voor Kerstmis zou zijn voltooid, maar door problemen met de aanvoer was meer tijd nodig. Met de voorbereiding van in omvang vergelijkbare Navo-oefeningen is normaal zeven tot acht maanden gemoeid. Volgens de commandant van het Amerikaanse leger in Europa, generaal Crosbie Saint, was in dit geval niet veel meer dan een week beschikbaar. Niet alles verliep even vlekkeloos. Tien helikopters die op weg waren naar het vliegveld Valkenburg landden eind november bij Gouda in een weiland om de weg te vragen, die ze in de plotselinge mist waren kwijtgeraakt.