Surinaamse partijen wijzigen koers: minder binding met regering

PARAMARIBO, 5 jan. - De drie Surinaamse politieke partijen NPS, VHP en KTPI zullen zich minder nauw aan een nieuwe regering verbinden dan aanvankelijk de bedoeling was.

De leiders van de drie partijen, verenigd in het Front van Democratie en Ontwikkeling, hebben hiertoe besloten onder druk van de NPS, waar het ongenoegen over de militaire coup die op kerstavond werd gepleegd het grootst is. De Front-leiders voerden gisteren overleg over de kabinetsformatie met legerleider Bouterse. Het nieuwe Surinaamse kabinet wordt naar verwachting maandag beedigd.

NPS, VHP en KTPI zullen geen enkele ministerskandidaat voordragen voor het nieuwe kabinet, dat vervroegde verkiezingen moet organiseren. De Front-leiders zullen de nieuwe regering slechts “gedogen”. Kort na de kerstcoup was afgesproken met het Militair gezag dat over de samenstelling van de nieuwe regering volledige consensus moet bestaan. NPS, VHP en KTPI willen nu meer afstand houden tot het nieuwe kabinet. Met deze koerswijziging zijn VHP en KTPI de NPS tegemoet gekomen, waardoor de drie partijen op een lijn blijven. Veel NPS-leden in de Assemblee hebben te kennen gegeven zich op geen enkele wijze aan het kabinet te willen binden. De enigszins gewijzigde opstelling is mede ingegeven door de scherpe buitenlandse reacties op de coup.

De drie Front-leiders en legerleider Bouterse hebben besloten de termijn voor de verkiezingen te verlengen van 100 tot 150 dagen. Volgens een Front-politicus liggen hieraan geen politieke motieven ten grondslag. Het uitstel houdt verband met de vastenmaand voor de moslims, waardoor verkiezingen in april ongewenst zijn. Ook om organisatorische redenen verdient het houden van verkiezingen eind mei de voorkeur.