Slowakije biedt joden excuses aan

BRATISLAVA, 5 jan. - De regering en het parlement van Slowakije hebben zich verontschuldigd voor alle misdaden tegenover de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De discriminatie, deportatie en vernietiging van joden in de concentratiekampen belasten tot op heden het geweten van de Slowaken, ook van de jonge generatie die persoonlijk geen deel heeft gehad aan de tragische gebeurtenissen van toen, zeggen regering en parlement in hun verklaring.

Zij beloven dat het nieuwe democratische Slowakije nooit zal afwijken “van de weg die wordt gekenmerkt door respect voor vrijheid, tolerantie, democratie, gerechtigheid of overtuiging ongeacht iemands nationaliteit, ras, geloof of levensovertuiging”.

Regering en parlement herinneren eraan dat de met de nazi's collaborerende Slowaakse Republiek tussen 1942 en 1944 tienduizenden joodse burgers heeft laten deporteren. Bijna allen zijn in concentratiekampen om het leven gebracht. Bovendien ging aan de deportaties juridische en feitelijke discriminatie van de joden vooraf, waarbij vele Slowaken zich niet onbetuigd hebben gelaten.

In de verklaring wordt erop gewezen dat al in de herfst van 1987, twee jaar voordat het communistische regime in Tsjechoslowakije ten val kwam, een groep “moedige” schrijvers, kunstenaars, historici, geleerden en kerkelijke activisten zich tegen de deportaties van de joden heeft gekeerd en alle verwanten van omgekomen joden om vergeving heeft gevraagd. De communistische autoriteiten verhinderden publikatie van dit document.

De laatste maanden is er sprake van toeneming van het aantal antisemitische incidenten in Slowakije. In de stad Nitra werd een joodse begraafplaats beklad met hakenkruizen en scheldwoorden. Verder kwamen er veel negatieve reacties op de onthulling door president Vaclav Havel van een gedenksteen voor de tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerde joden.