Nissan UK versus Nissan Japan

De exclusieve distributeur van Japanse Nissan personenauto's in Groot-Brittannie heeft de autofabriek voor de rechter gedaagd omdat de Japanse maatschappij het contract met de distributeur wil opzeggen. Nissan UK verkoopt de Japanse auto al 21 jaar. Nissan UK zegt in die periode bijna 490 miljoen dollar geinvesteerd te hebben om in Groot-Brittanie marktaandeel te veroveren met de Nissan.

Nissan UK is de enige buitenlandse Nissan-distributeur die niet in handen is van de Japanse moedermaatschappij. Het bedrijf is eigendom van de 78-jarige Duitser Octav Botnar, die weigert zijn bedrijf aan Nissan Motor in Japan te verkopen. Het bedrijf van Botnar is de meest succesvolle Nissan-distributeur ter wereld. De 400 Nissan-agentschappen in Groot-Brittannie hebben met 140.000 auto's een marktaandeel van zes procent.