NEUS VAN DE KLAS

Het ministerie van Opvoeding in Frankrijk is op 200 lagere scholen begonnen met voedsel-proeflessen. Gedurende twee jaar krijgen kinderen les in het proeven van eten. Een onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat 63 procent van de Franse bevolking ervan overtuigd is dat het culinaire erfgoed stervende is. Jacques Puisais, directeur van het in 1972 opgerichte Nationale Instituut van Smaak merkte op: “Na Pasteur is de nadruk teveel gelegd op de hygiene en voedingswaarde en zijn we de smaak van voedsel vergeten. Eten is pas compleet als je er ook van geniet.” Puisais wil dat kinderen in plaats van lastige eters kritische eters worden. Kinderen moeten niet alleen leren proeven maar ook hun culinaire woordenschat uitbreiden.

Eenmaal per week krijgen de leerlingen nu proefles. Ze moeten voedsel leren ontdekken en de structuur en de verschillende geuren en smaken ervan beschrijven. Men hoopt dat de kinderen, die net als Hollandse kinderen niet van lof houden, straks zonder enige moeite een Roquefort van een Blue d'Auvergne kunnen onderscheiden en vooral ook de hamburgers links zullen laten liggen.

Het knapste kind van de klas ontvangt aan het einde van de cursus de titel: Neus van de klas.

Een recept om kinderen lof te leren eten.

750 g witlof

75 g boter

40 g suiker

zout, peper

Haal de lelijke buitenste bladeren van de lofstronken en verwijder het sponzige, bittersmakende hart uit de onderkant. Snijd de stronken in de lengte doormidden.

Bak deze helften op een laag vuur in de helft van de boter. Doe als de lof gaar, maar niet te papperig is, de suiker in een tweede koekepan. Laat de suiker smelten op een hoog vuur en roer alles af en toe met een houten lepel om. De suiker begint nu te carameliseren en schuimt wat. Draai dan het vuur laag en doe de overgebleven boter bij de suiker. Voeg eventueel een klein scheutje water toe. Leg de lof voorzichtig in dit suikerstroopje en draai ze na een paar minuten om. De lofstruiken zijn nu met een caramellaagje bedekt. Strooi er naar smaak zout en versgemalen peper over.

    • Anne Scheepmaker