DSM-topman: fusie van chemieconcern niet meer ondenkbaar

HEERLEN, 5 JAN. Het Limburgse chemieconcern DSM houdt de deur open voor samenwerking met een ander chemisch bedrijf. Daarbij wordt niet uitgesloten dat DSM zijn eigen identiteit op geeft om over te gaan tot een fusie.

Dit zegt bestuursvoorzitter H. van Liemt in het personeelblad DSM Magazine in een terugblik op 1990. Volgens de bestuursvoorzitter kan hij niet garanderen dat DSM tot in de lengte van jaren een eigen identiteit blijft behouden.

“DSM zal open moeten staan voor de gedachte, dat samenwerking en allianties op deelgebieden of zelfs op concernniveau onder omstandigheden toch te prefereren kunnen zijn”, verklaart Van Liemt voorzichtig. Door samenwerking ziet hij kansen op het gebied van draagvlakvergroting, meer mogelijkheden voor synergie en een grote geografische spreiding van de afzet. Er zijn ook nadelen aan verbonden en de voorzitter wijst erop dat bij een eventuele “samenwerking of fusie” DSM moet bekijken of daarbij een zakelijk voordeel optreedt.

In beurskringen in Amsterdam worden Akzo en DSM al lang als mogelijke partners gezien. Akzo-voorzitter jhr A. A. Loudon zei op 1 september jongstleden in het Financiele Dagblad: “Als Akzo en DSM niet in Nederland, maar in Frankrijk waren gevestigd, dan zou de overheid ons al lang gedwongen hebben tot een fusie.”

Loudon noemde een fusie toen moeilijker dan een overneming. “Het creeeren van een nieuwe identiteit is moeilijk en kan je aandacht van primaire zaken afleiden, “ aldus Loudon vier maanden geleden.

Akzo en DSM zijn van de beurs uit gezien op dit moment ongeveer even groot. Ieder concern heeft een beurswaarde van ongeveer 3 miljard gulden. DSM doet het de laatste tijd beter dan Akzo. Volgens Van Liemt is het concern “kerngezond”. De financiele positie van DSM is in 1990 verder versterkt, zo concludeert hij. De resultatenontwikkeling noemt hij “hoewel lager dan over 1989 (toen 1, 38 miljard) werd verdiend, bevredigend”.

Akzo is de koers aan het verleggen na jaren van expansie die weinig concrete vruchten opleverden. “We moeten onze bakens verzetten en de nadruk leggen op maatregelen tot resultaatverbetering op de kortere termijn, “ zo zei Loudon eergisteren in zijn nieuwsjaarsrede.