Corsicaan: oorlog ook op vasteland

PARIJS, 5 jan. - Een leider van de Corsicaanse separatisten heeft gisteren gedreigd de guerrilla op Corsica te verleggen naar het vasteland van Frankrijk.

De niet met name geidentificeerde leider van het ondergrondse Nationaal Front voor de Bevrijding van Corsica (FLNC) zei in een vraaggesprek met het Franse blad Le Figaro dat men in dat geval “het ergste moet verwachten, zelfs in Parijs”. Volgens Le Figaro was het interview opgenomen enkele uren voordat activisten van het FLNC tientallen vakantiehuizen op Corsica opblies. Die actie volgde kort na de moord op drie politici op Corsica.

De FLNC-leider wees in het vraaggesprek elke verantwoordelijkheid voor de drievoudige moord van de hand. “Wij doden niet. We zijn ook niet van plan de nieuwe oorlog die nu begint bloedig te maken. Maar de schade zal zonder twijfel enorm zijn, “ zo stelde hij. Hij wees plannen van de regering in Parijs om de autonomie van Corsica te vergroten af. Die plannen zijn vervat in de naar de Franse minister van binnenlandse zaken Pierre Joxe vernoemde 'wet-Joxe', waarin Corsica als natie wordt erkend. Het ontwerp wordt op het ogenblik in het Franse parlement besproken; zowel conservatieven als Corsicaanse nationalisten hebben veel kritiek op het ontwerp, de eersten omdat het de separatisten teveel, de anderen omdat het de separatisten te weinig tegemoet komt. (Reuter)