Bij oorlog is elk Westers land doelwit van Irak

BAGDAD, 5 jan. - Als de ontmoeting tussen de ministers van buitenlandse zaken Tareq Aziz en Baker een oorlog niet verhindert en de oorlog daadwerkelijk uitbreekt, zal voor Irak elk Westers land een doelwit worden. Dat heeft een Iraakse diplomaat gisteren gezegd.

De diplomaat, de in Londen gestationeerde Naiel Hassan, zei dat “elke Arabier” zal deelnemen aan het plegen van aanvallen op Westerse landen die Irak aanvallen. “Het is niet zozeer dat Irak hen daartoe moet overhalen, het is een kwestie van geloof, “ aldus de diplomaat. Naiel Hassan zei dit op het vliegveld Heathrow, waar hij in een vliegtuig naar Amman stapte. De Britse regerig heeft acht personeelsleden van de Iraakse ambassade in Londen, onder wie zeven diplomaten, een etmaal gegeven om het land te verlaten. Ook 67 Iraakse burgers, onder wie veel studenten, moeten weg.

De Iraakse regering heeft alle diplomatieke missies in Bagdad aangeraden zich klaar te maken voor een verhuizing. De regering wil de ambassades en consulaten vanuit Bagdad een nieuw tijdelijk onderkomen aanbieden op 105 kilometer afstand van de hoofdstad. Voor de verhuizing is overigens geen datum genoemd.

Het officiele Iraakse persbureau INA sprak berichten tegen dat Irak ook aanstalten maakt de eigen ministeries en grote staatsinstellingen uit Bagdad te evacueren. “Deze berichten zijn verzonnen en belachelijk. Bagdad is de hoofdstad van de volharding en de overwinning en zal dat blijven, beschermd door zijn manschappen onder leiding van president Saddam Hussein, “ zo stelde INA.

Irak herhaalde gisteren dat het in geval van oorlog Israel zal aanvallen en alle olie-installaties op het Arabisch schiereiland in brand zal steken. De Iraakse minister van staat voor buitenlandse zaken, Mohammed Sayed al-Sahaf, zei dat “Israel een belangrijke deelnemer is aan de Amerikaanse Armada en troepen in onze regio heeft gelegerd”. De bewering dat Israel zich niet met het Golfconflict heeft bemoeid is “een leugen” en daarom “zullen we, op het moment waarop Amerika en zijn bondgenoten agressie tegen Irak plegen, Israel eveneens treffen.” De VS, aldus Sahaf, nemen het grootste deel van de legering van troepen in de Golf voor hun rekening, maar “Israel is hun strategische reserve, hun waakhond, uitgerust met kernwapens”. Hij wilde niet zeggen of Irak ook zal optreden tegen Arabische landen met troepen op het Arabische schiereiland. Wel echter zal het “alle olie-installaties in de regio, en niet alleen die in Koeweit, opblazen, “ aldus Sahaf. (Reuter, AFP)