VS verdenken verzet El Salvador van moord

WASHINGTON- SAN SALVADOR, 4 jan. - De drie Amerikaanse militaire adviseurs die woensdag in El Salvador zijn omgekomen zijn volgens Washington pas gedood nadat hun helikopter was neergestort. Woordvoerders van de Amerikaanse ministeries van defensie en buitenlandse zaken suggereerden gisteren dat linkse rebellen de Amerikaanse militairen standrechtelijk hebben geexecuteerd, al sloten ze niet uit dat de drie door anderen zijn vermoord.

Volgens Washington hadden de Amerikaanse militairen alle drie kogelwonden aan het hoofd. Twee van hen zouden geen andere zware verwondingen hebben gehad, wat er op zou wijzen dat ze nog in leven waren nadat hun helikopter was neergestort. De guerrillabeweging Nationaal Bevrijdingsfront Farabundo Marti (FMLN) ontkent dat de drie Amerikanen met opzet zijn gedood. Volgens de radio van het FMLN, Radio Venceremos, waren de drie Amerikanen al overleden toen guerrillastrijders de helikopter bereikten.

Verklaringen van ooggetuigen dragen bij aan de verwarring. Boeren die gingen kijken naar de neergestorte helikopter bevestigden dat twee van de drie militairen nog in leven waren en om drinkwater vroegen. Toen de boeren met water terugkwamen zouden de twee al dood zijn.

Ricard Boucher, een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, zei dat de helikoper is neergehaald door geweervuur en niet, zoals eerder was gemeld, door een luchtdoelraket. Het FMLN stelde dat ze het niet speciaal had gemunt op de Amerikaanse adviseurs: hun helikopter zou niet zijn te onderscheiden van die van de Salvadoraanse strijdkrachten.

Circa 55 militaire adviseurs uit de Verenigde Staten staan het regeringsleger in El Salvador bij. Zij hebben opdracht zich niet te mengen in gevechtshandelingen. De elf jaar oude oorlog tussen rechtse regeringen en het linkse FMLN heeft naar schatting 73.000 mensenlevens geeist. (AP, AFP, Reuter)