Verbod in Australie op sponsoring door tabak

WELLINGTON, 4 jan. - In Australie lijken de dagen van de sportsponsoring door sigarettenfabrikanten geteld. De minister van volksgezondheid, Peter Staples, wil die sponsoring wettelijk gaan verbieden. Staples wil ook een verbod van rookreclameborden bij sportevenementen. Zijn voorstellen zullen in maart door het Australische kabinet worden behandeld.

De actie van Staples volgt op de diskwalificatie van het Britse jacht Rothmans, dat vorige week als eerste finishte in de jaarlijkse zeilrace van Sidney naar Hobart, de hoofdstad van Tasmanie. Tabaksreclame was door de organisatoren van die race verboden. Kapitein Lawrence Smith verklaarde na de race dat hij was gedwongen een verboden spinaker met de tekst 'Rothmans Yachting' te gebruiken.

Een helicopter met een televisieploeg betrapte het jacht bij Tasmanie op het gebruik van het verboden zeil. Smith: “Een spinaker zonder het Rothmans-embleem was beschadigd en twee andere waren te licht voor de wind van 50 knopen. Zonder de 'Rothmans'-spinaker hadden we de race niet gewonnen. We waren akkoord gegaan met de organisatie om ons embleem niet te gebruiken. We hadden echter de pech te worden betrapt.”

Tabaksfabrikanten en sport hebben in Australie een innige band. Benson and Hedges hebben hun naam verbonden aan de grote crickettoernooien en de hoofdprijs van de populaire professionele Rugby League-competitie in Nieuw-Zuid-Wales luistert naar de naam 'Winfield Cup'.

Die sponsoring is effectief, zegt Howard Conkey, de perschef van minister Staples. “Studies in de staat Nieuw-Zuid-Wales hebben aangetoond dat tieners daar meer Winfield-sigaretten roken dan in andere staten in Australie. Reclame voor tabaksartikelen in de pers, radio en televisie is in ons land verboden. Door middel van de sport blijven rookprodukten onder de aandacht. De financiele bijdragen die de tabaksfabrikanten aan de sport leveren vallen in het niet bij de publicitaire waarde. Roken veroorzaakt in ons land echter een jaarlijkse gezondheidsrekening van 4 miljard gulden. Daarom is regeringsingrijpen noodzakelijk.”

Volgens Conkey zal de federale regering geld beschikbaar stellen voor sportorganisaties, zodat de sport niet het slachtoffer van de nieuwe regels zal worden. “De regering sponsort nu al de voetbaltopdivisie en het nationale elftal, de 'Soccerroos'. Ze maken reclame voor de boodschap 'Roken, wie heeft het nodig? ' Dat soort sponsoring zal worden uitgebreid door een mogelijke heffing op tabaksprodukten.”

Reinier Jessurun van het Australische Tabaksinstituut, een samenwerkingsverband van de rookartikelenfabrikanten, voorspelt dat het ministeriele voornemen op een grote teleurstelling voor de sportliefhebbers kan uitdraaien. “De rol van tabakssponsoring is veel groter dan de financiele bijdrage, die op 25 miljoen gulden per jaar wordt geschat. De Australische sport loopt vooral het risico internationale contacten en broodnodige expertise te verliezen. Het zal dan moeilijk blijken grote internationale sportontmoetingen te organiseren.”

Conkey bestrijdt dit. Hij noemt als voorbeeld de Open Australische tenniskampioenschappen, die nu worden gesponsord door Ford Australian, nadat Marlboro dat jarenlang had gedaan. “Door hun uitstraling zijn de grote sportevenementen niet alleen voor sigarettenmerken interessant. Bovendien hebben we de steun van de meeste sportorganisaties, zolang de nieuwe regels geleidelijk zullen worden ingevoerd en bestaande contracten niet worden verbroken.”

De directeur van de Australische cricketbond, David Richards, wil niet reageren op de plannen van minister Staples. “De plannen moeten nog door het kabinet worden goedgekeurd. Het gaat dus om een hypothetische situatie. Benson and Hedges heeft ons achttien jaar lang gesponsord. Wat ons betreft liggen aan de band met dat bedrijf uitsluitend commerciele motieven ten grondslag. Wij stellen ons op het principiele standpunt dat sportorganisaties zelf moeten kunnen beslissen van welke bron zij sponsorgelden aannemen.”

    • Hans van Kregten