Verbod geeist op cd van Madonna

LOS ANGELES, 3 jan. - Een Amerikaanse joodse groepering eist een verbod op de verkoop van een cd van de popster Madonna, omdat haar teksten antisemitisch zouden zijn. Volgens rabbijn Abraham Cooper, medewerker van het Simon Wiesenthal-centrum in Los Angeles, is een versie van het nummer Justify my love “gevaarlijk en een belediging voor iedere jood”, omdat daarin “een notoir antisemitische Bijbelpassage centraal staat”. De tekst - “And the slander of those who say they are Jews, but they are not, they are a synagogue of Satan” - komt voor in de zogeheten The beast within-mix op de cd, een van de vijf versies van het nummer Justify my love.

De 32-jarige popster laat via haar platenmaatschappij Warner weten dat zij met deze tekst juist voor tolerantie, en tegen haat wilde pleiten.

Madonna's platen zijn al eerder gebotst op tegenstand van religieuze groeperingen. Zo raakte haar videoclip Like a Prayer (1989) omstreden, omdat Madonna daarin de voeten kust van een zwart heiligenbeeld, dat vervolgens tot leven komt en met haar de liefde bedrijft. (Reuter)