V-raad kapittelt Israel na rellen Gazastrook

NEW YORK-JERUZALEM, 4 jan. - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren opnieuw een ook door de Verenigde Saten gesteunde verklaring aangenomen, waarin kritiek wordt uitgeoefend op het optreden van de Israelische autoriteiten in de Gazastrook.

In de verklaring, die door alle vijftien leden van de Veiligheidsraad werd gesteund, wordt betreurd dat de laatste dagen door geweld in de Gazastrook verscheidene Palestijnen om het leven zijn gekomen. “De leden van de Raad betreuren deze daden, in het bijzonder de schoten die werden afgevuurd (door Israelische soldaten) op burgers”, aldus de tekst van de verklaring. Israel wordt verder opgeroepen om de vierde conventie van Geneve van 1949 te respecteren, die betrekking heeft op de bescherming van de burgerbevolking in bezette gebieden.

Een dergelijke verklaring, die door de voorzitter van de raad wordt voorgelezen, heeft niet dezelfde kracht als een resolutie en is niet bindend. Israel wees de verklaring niettemin van de hand met het argument dat deze partijdig was en voorbijging aan het geweld en de provocaties van Palestijnse zijde.

Ook gisteren was het weer onrustig in de Gazastrook, toen de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, Guido de Marco, een bezoek bracht aan het door Israel bezette gebied. Veertien Palestijnen raakten bij ongeregeldheden gewond. De Marco, moest een bezoek aan het vluchtelingenkamp Jabaliya afzeggen, nadat daar ernstige ongeregeldheden waren uitgebroken tussen Palestijnen en Israelische militairen. Bij het kamp raakten tien mensen gewond, terwijl nog eens vier anderen elders in de Gazastrook verwondingen opliepen. De Marco is naar eigen zeggen naar Israel en de bezette gebieden gekomen om de “menselijke kant van het Palestijnse probleem” te bekijken. (AP, Reuter)