Trein-acties van studenten blijven uit

ROTTERDAM, 4 jan. - Ondanks de aankondiging van een groep anonieme studenten om de ochtendspits in het treinverkeer te ontwrichten, heerste er vanmorgen rust in de treinen. Vanaf maandag wordt de grootste drukte verwacht als de universiteiten en hogescholen weer beginnen. De anonieme studenten zeiden met hun actie te protesteren tegen de invoering van de OV-kaart die gepaard gaat met een korting op de basisbeurs. Andere groepen studenten hebben aangekondigd morgen actie te zullen voeren.

De spoorwegvakbond FSV en de vervoersbonden FNV en CNV vinden dat het tijdstip van de invoering van de studentenkaart niet ongelukkiger had kunnen worden gekozen. Volgens de bonden hebben de Spoorwegen dit moment tekorten aan materieel, personeel en infrastructuur.

De Nederlandse Spoorwegen hebben vandaag in een paginagrote advertentie in de landelijke dagbladen reizigers opgeroepen zelf mee te helpen het “reizen in Nederland soepeler te laten verlopen. Bijvoorbeeld door niet allemaal tegelijk door die ene deur in de trein te willen stapen. Door, wanneer mogelijk, te reizen in de minder drukke uren buiten de spits.”

Onder de kop 'Nederland ontstoppen doe je niet in een dag' vragen de Spoorwegen begrip voor “te volle treinen en vertragingen” waarmee reizigers de komende tijd te maken kunnen krijgen. De advertentie, die gepaard gaat met de invoering van de OV-kaart voor studenten, maakt overigens geen melding van de ruim 500.000 nieuwe klanten die de NS er sinds 1 januari bij hebben gekregen.