Stemming blijft terughoudend op meeste beurzen

AMSTERDAM, 4 JAN. Na een opnieuw lager Wall Street eindigde Tokio vanochtend hoger en konden de aandelenkoersen op de meeste Europese beurzen zich goed handhaven. De beursstemming blijft evenwel flauw en de meeste beleggers wachten op het verdere verloop van de gebeurtenissen in de Golf.

- AMSTERDAM De “extra mile for peace” van president Bush maakte donderdagmiddag nog even indruk op de beursmakelaars, maar vanmorgen was de nuchterheid op de beursvloer al weer teruggekeerd. Desondanks opende de Amsterdamse effectenbeurs op de laatste dag van de week vriendelijker dan de afgelopen dagen. Het Damrak zag de CBS-stemmingsindex licht stijgen naar 79, 7, een plusje van 0, 2. Erg veel handel was er niet.

Het drukst werd gehandeld in de hoofdfondsen, ondanks de daling van de obligatiemarkten met een gemiddelde van 0, 15 punten. Bij de grote fondsen gingen de meeste noteringen omhoog, zij het dat de winsten beperkt bleven tot dubbeltjes.

De terughoudendheid van Akzo-voorzitter A. Loudon bij het uitspreken van de Nieuwjaarsrede kon de beleggers niet bekoren. De “kentering van de omstandigheden” zette Akzo terug op 74, 50 gulden, een min van 70 cent. Voor het bekend worden van de uitspraken van Loudon behaalde het Arnhemse chemieconcern donderdag een winst van 1, 20 gulden op 75, 20 gulden. Collega DSM moest tien cent terug naar 85, 40 gulden. DSM-bestuursvoorzitter Van Liemt sprak donderdag in zijn Nieuwjaarsrede geen verwachting uit voor 1991, maar noemde zijn bedrijf kerngezond.

KLM zette de opmars van donderdag voort. Na een uur handel ging het luchtvaartfonds sterk omhoog met 40 cent op 20, 30 gulden. Voor deze stijging kon op de beursvloer geen echte verklaring worden gevonden, behalve het gerucht dat KLM vandaag met een verklaring zou komen. “Het zal wel een Nieuwjaarsboodschap zijn”, verklaarde een handelaar.

Koninklijke Olie kon, ondanks het naderen van 15 januari, niet omhoog. De olieprijzen schoten verder omlaag en de koers van olies moest drie dubbeltjes afgeven op 130, 30 gulden. De fusiepartners NMB-Postbank en Nationale Nederlanden lagen goed in de markt. Net als donderdag ging Nationale verder omhoog. Dit keer sprokkelde de verzekeraar, die woensdag nog een lagere winstverwachting publiceerde, er 60 cent bij op 49, 90 gulden.

VNU behoorde net als de afgelopen dagen tot de betere presteerders onder de uitgevers. Het bericht dat VNU een belangrijke uitbreiding in de Verenigde Staten heeft gedaan, gaf de koers nog steeds vleugels en VNU trok 80 cent aan op 83 gulden.

- NEW YORK Uitzicht op door recessie verzwakkende bedrijfsresultaten en nervositeit over de Golf-crisis bepaalde ook gisteren de stemming op de aandelenbeurs van Wall Street. Dit ondanks een scherp lagere olieprijs en een vaste stemming voor obligaties, waar hoop op verder dalende rente de koersen liet oplopen.

Verdere winstneming op 'consumer stocks' en farmacieaandelen, die vorig jaar flinke stijgingen hadden laten zien, deed onder andere bij Procter en Gamble, Philip Morris, Gillette en bij Merck, Warner Lambert, Schering- Plough, Eli Lilly en Pfizer de koersen gevoelig dalen, nadat ook de dag ervoor deze sectoren al onder druk stonden.

Het Dow Jones gemiddelde voor industrie-aandelen verloor 37, 13 punten en eindigde de dag 1, 42 procent lager op 2.573, 51.

- TOKIO De beurs van Tokio was vanochtend voor het eerst in 1991 (een halve dag) open en bleek in een vaste stemming te zijn. Hoewel de markt lager opende wegens de lagere koersen op Wall Street, trokken de noteringen daarna weer aan, gesterkt door hoop op een vredige afloop van de Golf-crisis en door de verwachting van lagere rente.

Japanse beursmakelaars merkten op dat een vaste aandelenbeurs op de eerste beursdag doorgaans wijst op een goed beursjaar. De Nikkei-225-index eindigde deze halve dag-sessie met 220, 47 punten bijna een procent hoger op 24.069, 18. Op maandag 7 januari zal de Japanse aandelenbeurs weer normaal gaan draaien.

- LONDEN De Engelse aandelenkoersen openden vanochtend op lagere koersen vooralwegens een lager Wall Street en aanhoudende vrees voor het uitbreken van oorlogshandelingen in de Golf-regio. Enige marktsteun werd gevonden in de mededeling van de Britse premier John Major dat voor het pond sterling geen devaluatie nodig is om in het Europees Monetair Stelsel te functioneren.

Later in de morgen trad koersherstel in en kon het eerdere verlies weer worden goedgemaakt. Een aantal aandelen kwam zelfs op hogere noteringen dan het slot van de vorige dag. Het FT-100 koersgemiddelde had na ruim een uur handel ruim 11 punten winst op 2.129.

- FRANKFURT Bij opening van de handel konden de aandelenkoersen enigszins aantrekken. Dit werd uitgelegd als een reactie op de forse dalingen die kortgeleden plaatsvonden. Op de laatste drie beursdagen van vorig jaar daalden de koersen met gemiddeld ruim tien procent. Enige steun werd gevonden in het recente Amerikaanse aanbod aan Irak voor een gesprek over het Golf-conflict en in het besluit van de Bundesbank om het disconto ongewijzigd op 6 procent te laten.

De DAX-30-index was vanmorgen een uur na aanvang met 1, 3 procent gestegen naar rond 1.384.

- PARIJS In een flauw gestemde marktstemming openden de Franse aandelenkoersen vanochtend op lagere noteringen. Het aantal verhandelde aandelen bleef echter uiterst gering. Vlak voor het weekeinde hielden de kopers zich liever afzijdig. De oliemaatschappij Elf Aquitaine noteerde 5, 90 franc lager op 279, 60 en Total moest 13 franc inleveren op 610. Toch ontstond hier en daar nog wat koersstijging, waardoor de CAC-40 koersindex tijdens het eerste uur met ruim vijf punten stijging naar ruim 1.545 wist op te klimmen.

- BRUSSEL De openingskoersen op de Belgische beurs waren vanochtend in het algemeen lager, waarmee ook hier het patroon van Wall Street werd gevolgd. De omzet bleef vanochtend echter zeer beperkt.