Singapore breidt bevoegdheden van de president uit

SINGAPORE, 4 jan. - Het parlement van Singapore heeft gisteren de ceremoniele post van benoemd president vervangen door een gekozen president met uitgebreide bevoegdheden. Critici zeggen dat het staatsbestel hiermee op maat is gemaakt voor oud-premier Lee Kuan Yew. Lee trad in november terug na 31 jaar de regering te hebben geleid maar voelt nog niets voor de rol van 'elder statesman'. Hij is nog minister zonder portefeuille en secretaris-generaal van de regerende People's Action Party, die tachtig van de eenentachtig parlementszetels bezet. De nieuwe president krijgt vetorecht over overheidsbenoemingen en begrotingen. Alleen oud-kabinetsleden, topambtenaren, parlementsvoorzitters en directeuren van grote bedrijven mogen zich voor de post kandidaat stellen. Lee (67) heeft eerder beloofd dat hij in elk geval niet de eerste gekozen president van Singapore zal zijn. De zittende president, de in 1985 door het parlement benoemde Wee Kim Wee (75), mag de nieuwe machten alvast gebruiken alsof hij gekozen is. Zijn ambtstermijn loopt in 1993 af. (AP, AFP)