Scheepsbouwer Damen koopt jachtwerf Amels

ROTTERDAM, 4 JAN. De jachtwerf Amels Holland uit Makkum, bouwer van luxe jachten die deze zomer werd opgekocht door de kleurrijke Amerikaanse onroerendgoed-magnaat Donald Trump, krijgt wederom een nieuwe eigenaar, de derde binnen een half jaar: Damen Holding Maatschappij uit Gorkum.

De onderhandelingen over de overneming zijn in een vergevorderd stadium, zo liet Damen-directeur K. C. de Groot vanochtend weten. De vakbonden zijn eerder deze week op de hoogte gebracht. De geplande transactie zal geen consequenties hebben voor de 85 personeelsleden van Amels (omzet ongeveer 30 miljoen gulden). Het is de bedoeling dat het bedrijf een zelfstandig onderdeel wordt van de Damengroep.

Damen wil met de overneming van de Makkumse scheepswerf de markt op van de bouw van luxe jachten. “Een atractieve en stabiele markt”, aldus De Groot. Maar is Damen dan niet bang dat een eventuele recessie de vraag naar luxe boten onder druk zal zetten?”Ach, de wereld is groot en telt vele landen met vele rijke heren die belangstelling blijven houden om in een duur jacht rond te varen”, merkt De Groot luchtigjes op. “U moet niet vergeten, we praten over een bedrijf dat maximaal een paar schepen per jaar bouwt.”

Amels verwierf eind juli 1989 internationale bekendheid toen Donald Trump de werf opdracht gaf voor de bouw van een welhaast ongekend prollerig luxe-jacht: de Trump Princess. Details over dit jacht zijn nooit volledig openbaar gemaakt, wat leidde tot de meest fantastische speculaties. Het schip zou zo'n 400 miljoen gulden moeten kosten, zou 128 meter lang worden met twee zwembaden, enkele bubbelbaden, een conferentiezaal, een helihaven, meer dan twintig appartementen, een discotheek, een bioscoop en een theater.

Afgelopen zomer verraste Trump de wereld met de volledige overneming van de Makkumse scheepswerf. Trump kocht Amels, zo wilden de geruchten toen, om de bouw van zijn luxejacht veilig te stellen. De vorige eigenaar, een vrij onbekende groep Britse beleggers die Amels in 1987 uit een faillissement voor een habbekrats had overgenomen, was namelijk zelf in financiele problemen gekomen, waardoor de toekomst van de Trump Princess op losse schroeven kwam te staan.

Maar de overneming mocht niet baten. Nauwelijks een maand nadat Trump de werf had verworven moest Amels de bouw van het luxe jacht stilleggen omdat de Amerikaanse onroerendgoed magnaat zelf ten prooi was gevallen aan financiele problemen. Een halve maand later deed Trump de jachtwerf helemaal van de hand. Nieuwe eigenaar werd de Amerikaan Peter Kuttell, eigenaar van ondermeer een aantal viskotters en visverwerkende bedrijven. De Trump Princess zou nooit meer worden afgemaakt.

Het heeft er alle schijn van dat deze Kuttell Amels Holland destijds van Trump heeft overgenomen met de bedoeling de werf vrijwel onmiddellijk door te verkopen. Want Damen, zo blijkt nu, trad al eind oktober in onderhandeling met Kuttell over de overname van Amels.

Het personeel van Amels lijkt de turbulente ontwikkelingen rond de jachtwerf gelaten over zich heen te laten komen. Zo blij als de werknemers waren met Trump, zo tevreden waren ze met Kuttell en zo ingenomen zijn ze nu met Damen. Directeur Smits van Amels verklaarde vanochtend verheugd te zijn met het feit dat de scheepswerf nu weer in Nederlandse handen komt.