Pretoria beloont inleveren wapens

JOHANNESBURG, 4 jan. - De Zuidafrikaanse regering heeft in een nieuwe anti-misdaadcampagne beloningen uitgeloofd voor het inleveren van vuurwapens, explosieven en munitie. Volgens de anti-apartheidsbeweging ANC is de campagne vooral bedoeld om het ANC te ontwapenen.

Minister van wet en orde Adriaan Vlok zei gisteren dat de hoogste beloning, ruim 3000 gulden, zal worden betaald voor informatie die leidt tot de inbeslagname van automatische geweren van het type AK-47. “Ik ben ervan overtuigd dat de verwijdering van dit type wapen uit de gemeenschap zal leiden tot een grote reductie van het aantal gewelddadige misdaden”, aldus Vlok.

Het ANC verklaarde in een reactie dat AK-47 geweren niet de wapens zijn die gewoonlijk door criminelen worden gebruikt. De beweging zelf heeft de automatische geweren veelvuldig gebruikt in haar campagne tegen het blanke minderheidsbewind. Het ANC heeft hangende de onderhandelingen met de regering van president De Klerk het gebruik van geweld opgeschort, maar niet afgezworen.

“Het criminaliseren van ANC-leden die een dergelijk wapen bezitten is in strijd met met onderhandelingsproces”, zo zei het ANC in een verklaring. “We erkennen dat misdaad een groot probleem is, maar het is onverantwoord om actie tegen misdaad gelijk te stellen met een aanval op het ANC.”

Als onderdeel van de campagne zal de politie dit jaar 10.000 politiemensen extra in dienst nemen en meer patrouilles te voet uitvoeren.

Behalve door een bloedige strijd tussen zwarten onderling, is Zuid-Afrika de laatste maanden getroffen door een golf van overvallen, inbraken en moorden. In Soweto werden vorige week tien meisjes uit een weeshuis door een jeugdbende ontvoerd en verkracht. Een met het ANC verbonden organisatie in Soweto heeft de politie geholpen bij de arrestatie van enkele leden van de bende. (Reuter, AFP)