Pools parlement keurt benoeming Bielecki goed

WARSCHAU, 4 jan. - Het Poolse parlement heeft vanmorgen het voorstel van president Lech Walesa goedgekeurd om Jan Krzystof Bielecki tot premier te benoemen. Na een kort debat stemden 276 parlementsleden voor, 58 tegen en waren er 52 onthoudingen.

De 39-jarige Bielecki is daarmee opvolger van Tadeusz Mazowiecki, die aftrad nadat hij op 25 november de verkiezingen om het presidentschap verloor van Walesa. In een korte toespraak voor de stemming zei Bielecki voorrang te verlenen aan de oplossing van de economische problemen. De voorzitter van het parlement las ook nog een brief voor van president Walesa die op de tribune toekeek vanuit zijn grote presidentiele zetel. Walesa prees Bielecki aan als de premier die Polen nodig heeft om het land te leiden naar de verkiezingen voor een nieuw parlement die waarschijnlijk dit voorjaar worden gehouden.

Niet bekend

Naast Bielecki blijft waarschijnlijk ook de minister van buitenlandse zaken, Krzysztof Skubiszewski, in het nieuwe kabinet. Walesa wil daarmee een factor van continuiteit in de relatie met het buitenland handhaven. Skubiszewski is een van de architecten van het grensakkoord dat het verenigde Duitsland eind vorig jaar sloot met Polen. Op het ogenblik onderhandelt Polen met zijn Westerse buurland over een samenwerkingsverdrag en de afschaffing van de visumplicht voor Poolse burgers. Mazowiecki wordt weer parlementslid. Hij is de leider van de Democratische Unie, een partij die het beleid van president Walesa kritisch zal volgen. De Democratische Unie heeft zich bezorgd getoond over het plan van Walesa voor de instelling van een presidentiele raad die niet in de grondwet is voorzien, en over diens wens om meer macht te verkrijgen.

    • Derk-Jan Eppink