Platen

Angelo Badalamenti, Music From Twin Peaks. Warner 7599-26316.

Twin Peaks

Sinds de hoogtijdagen van Peyton Place heeft geen Amerikaanse tv-serie zoveel losgemaakt als de 'soap noir' Twin Peaks van regisseur David Lynch. Terwijl Engeland en de VS napraten over de vraag 'Who killed Laura Palmer? ' moet Nederland het voorlopig stellen met de soundtrack. Music From Twin Peaks laat een spannend geheel horen van orkestrale kitsch, laag zoemende gitaarsnaren en melancholieke melodietjes, waarvan er drie gezongen worden door de ook in de serie als zangeres optredende Julee Cruise. Aantrekkelijk als de muziek mag klinken, ze is ook doortrokken van een onderhuidse dreiging en een ironie ten opzichte van de standaard-elementen die de soundtrackcomponist dient te gebruiken. Toetsenman, arrangeur en producer Angelo Badalamenti schreef een Love Theme waar het sentiment van af druipt en de openingstune kan concurreren met Once Upon A Time In The West als het gaat om de beklemmende sfeer van een stilte voor de storm.