Patstelling dreigt bij strijd in hoofdstad van Somalie

NAIROBI, 4 jan. - In de Somalische hoofdstad Mogadishu lijkt een patstelling te ontstaan nu geen van de strijdende partijen in staat is de ander een beslissende slag toe te brengen. In de stad was het vannacht en vanmorgen relatief rustig. Dit zeggen diplomaten en hulpverleners in de Keniase hoofdstad Nairobi die contacten hebben met het door burgeroorlog geteisterde buurland.

De naar schatting 2000 rebellen van het Verenigde Somalische Congres (USC) die in Mogadishu op jacht zijn naar president Siad Barre wachten op versterkingen. Volgens een in Rome uitgegeven verklaring van het USC zijn 10.000 strijders op weg naar de hoofdstad.

Het regeringsleger wacht op extra manschappen uit de havenstad Kismayo in het zuiden van Somalie. Het leger heeft het vliegveld, waar Barre vanuit een bunker de strijd zou leiden, en de haven nog stevig in handen.

De Organisatie voor Afrikaanse Eenheid en de Verenigde Staten hebben opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei gisteren dat Washington plannen heeft om de 87 Amerikanen uit Mogadishu te evacueren, maar dat de gevechten in de hoofdstad vooralsnog te hevig zijn om die plannen uit te voeren.

Het USC wees al een oproep tot een staakt-het-vuren van de Europese Gemeenschap van de hand, omdat het Barre geen adempauze wil geven. De president zelf, die voor een wapenstilstand heeft gepleit, deed gisteren een oproep aan de internationale gemeenschap om hulp naar Somalie te sturen.

Ongeveer veertig buitenlanders zijn er gisteren in geslaagd het land met een vissersboot te ontvluchten. (Reuter, AP, AFP)