Ook Pan Am stopt met vliegen op Tel Aviv

ROTTERDAM, 4 jan. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am heeft zijn vluchten op Tel Aviv opgeschort in verband met de ontwikkelingen in de Golf. Door de oorlogsdreiging zijn de verzekeringspremies voor vluchten naar het Midden-Oosten zo hoog gestegen, dat het niet meer rendabel is naar Israel te vliegen. De KLM neemt vandaag besluiten over een rampenscenario voor het Midden-Oosten. Rond het middaguur kon de KLM nog geen mededelingen doen over de inhoud hiervan.

Kort na het uitbreken van het Golfconflict heeft de KLM al gedurende tien dagen geen zogenoemde nachtstops gemaakt in landen in het Golfgebied. Ook heeft de KLM toen vluchten naar het Verre Oosten omgeleid via New Dehli en Tasjkent en is een aantal operationele diensten vanuit Saoedi-Arabie tijdelijk naar Athene verplaatst. Een woordvoerder van de KLM zei vanmorgen dat dergelijke maatregelen nu ook weer op de agenda staan, maar wilde niet zeggen of volledige stopzetting van vluchten naar het Midden-Oosten wordt overwogen. De KLM heeft wel de zondagse vlucht op Tel Aviv en de lijndienst op de Jordaanse hoofdstad Amman al gestaakt. Maar dit heeft volgens de KLM alleen te maken met de afname van het aantal passagiers dat door de oorlogsdreiging nog naar die landen wil.

Volgens een woordvoerder van Pan Am was het door de extreem hoge verzekeringspremies op economische gronden niet meer te rechtvaardigen met de vluchten naar Tel Aviv door te gaan. Die premies zouden voor vluchten naar het Midden-Oosten sinds het uitbreken van de Golfcrisis van gemiddeld 3.500 dollar tot 65.000 dollar per vlucht zijn gestegen. De verzekeringsmaatschappijen beschouwen Tel Aviv als de meest risicovolle bestemming in het Midden-Oosten.