Onderzoek dekbed-actie van AVRO

HILVERSUM, 4 jan. - Het Commissariaat voor de Media stelt een onderzoek in naar een ledenwerfactie vorig jaar van de AVRO, waarbij deze omroep een dekbedovertrek cadeau deed aan iedereen die zich opgaf als nieuw lid. De dekbedhoezen vonden grif aftrek en de AVRO mocht het afgelopen jaar 6.993 nieuwe leden inschrijven. Het Commissariaat stelde vast dat de dekbedovertrekken onmogelijk voor vijf gulden of minder geleverd konden worden. Vijf gulden is volgens de voorschriften het maximum dat aan een cadeautje voor nieuwe leden mag worden uitgegeven.

“Aan omroepverenigingen wordt toestemming verleend een geschenk te geven van maximaal 25 gulden voor het aanbrengen van een nieuw lid”, citeert een zegsman van de AVRO de regel waarop zijn omroep zich beroept. “We bedoelen”, zegt het Commissariaat, “dat AVRO-leden die een nieuw lid aanbrengen een geschenk ter waarde van maximaal 25 gulden mogen krijgen, maar de AVRO geeft dat geschenk aan iedereen. De dekbedovertrek-actie is in strijd met de regeling ledenwerving en nevenactiviteiten.”

Het Commissariaat voor de Media beraadt zich nog op een besluit, dat er overigens niet toe kan leiden dat de AVRO de dekbedhoes-leden weer moet uitschrijven. Als de AVRO gestraft wordt, zal eerder een boete worden opgelegd. “Dat zullen wij niet accepteren”, verklaart de woordvoerder van de AVRO alvast.