Nog geen reactie van Iraakse kant

BAGDAD-WASHINGTON, 4 jan. - Irak had vanmiddag nog niet gereageerd op het aanbod van de Amerikaanse president George Bush om begin volgende week een ontmoeting te houden in Geneve van zijn minister van buitenlandse zaken James Baker met diens Iraakse collega Tareq Aziz. Bush wenst uiterlijk morgen antwoord van Irak op zijn voorstel.

Iraakse functionarissen zeiden gisteren dat de Iraakse leiders Bush' aanbod gisteravond of vandaag zouden bespreken. “We hebben een nieuw Amerikaans voorstel, maar het is te vroeg om er commentaar op te geven. We bestuderen het”, aldus een zegsman van het ministerie van buitenlandse zaken in Bagdad.

Tareq Aziz sprak gisteren met de voorzitter van de commissie van buitenlandse zaken van het Franse parlement, Michel Vauzelle, en herhaalde volgens het Iraakse persbureau INA bij die gelegenheid Bagdads harde standpunt in de Golfcrisis. INA maakte niet duidelijk of het gesprek met Vauzelle, die geldt als een vertrouweling van de Franse president Francoisois Mitterrand, plaatshad voor de aankondiging van het Witte Huof daarna.

Bush maakte gisteren via zijn woordvoerder Marlin Fitzwater bekend dat hij bereid was om nog een laatste poging te doen om de vrede te handhaven, voordat op 15 januari het ultimatum van de Veiligheidsraad van de VN aan Irak om zich terug te trekken uit Koeweit afloopt.

Wel maakte de Amerikaanse president duidelijk dat de eventuele ontmoeting tussen Baker en Aziz, die maandag, dinsdag of woensdag zou moeten worden gehouden, aan dezelfde voorwaarden is gebonden als eerdere Amerikaanse plannen voor overleg met Irak. “Geen onderhandelingen, geen compromissen, geen poging om het gezicht te redden en geen beloningen voor agressie”, zei Bush in zijn verklaring. “Wat er zal zijn indien Irak dit aanbod aanvaardt is eenvoudig (... ) een gelegenheid om deze crisis vreedzaam op te lossen”, zo besloot de verklaring.

Bush maakte verder bekend dat hij minister Baker zondag opnieuw voor overleg over de Golfcrisis naar enkele bondgenoten stuurt.

Aanvankelijk had Bush 3 januari als uiterste datum voor een ontmoeting tussen Baker en de Iraakse leider Saddam Hussein in Bagdad genoemd. Saddam liet echter weten het te druk te hebben om tijd te kunnen vrijmaken voor een gesprek met Baker. “Terwijl ik niet bereid ben om mijn oorspronkelijke aanbod, dat werd verworpen door Saddam Hussein, te herhalen, ben ik bereid om een laatste poging te doen om een extra stap voor de vrede te doen”, stelde Bush.

Pag. 4: Hussein overlegt met Major

De Jordaanse koning Hussein, die gisteren in Londen besprekingen voerde met de Britse premier John Major, toonde zich verheugd over het intitiatief van Bush. “Het gaat om een goed initiatief, om een zeer belangrijke stap. Ik hoop dat dit zal uitmonden in een positieve oplossing van de crisis”, zei hij. Een woordvoerder van Major, die zondag naar de Golf vertrekt voor een bezoek aan de Britse troepen in het gebied, zei dat het overleg met koning Hussein “vriendschappelijk en nuttig” was geweest. Hussein is naar Europa gereisd in de hoop alsnog een diplomatieke oplossing van de crisis te bewerkstelligen.

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad hebben de ministers van buitenlandse zaken van Pakistan, Iran en Turkije gisteren opgeroepen tot het houden van een spoedbijeenkomst van islamitische staten over de Golfcrisis.

Tegelijkertijd hield gisteren in Libie Moammar Gaddafi besprekingen met de Egyptische president Hosni Mubarak, de Syrische leider Hafez al-Assad en de Soedanese president Omar Hassan al-Bashir. Ze gaven evenwel geen gezamenlijke verklaring uit en evenmin is bekend of de vier Arabische leiders hun overleg op korte termijn zullen voortzetten. (Reuter, AP, AFP)