Mobiel telefoontoestel op weg naar de massa

AMSTERDAM, 4 jan. - Draadloos telefoneren in de auto, op straat, op kantoor, de tennisbaan of waar dan ook beleeft in de hele wereld een spectaculaire opmars.

Het aantal gebruikers zal volgens onderzoeksbureaus en telecommunicatie-deskundigen groeien van enkele miljoenen nu tot vele tientallen miljoenen over enkele jaren. Zij spreken zelfs over een ophanden zijnde revolutie.

Natuurlijk zullen in de toekomst velen blijven communiceren via ondergrondse kabels. Maar tegelijkertijd verlopen steeds meer gesprekken draadloos, via cellulaire netwerken. Ook zijn steeds meer telefoons niet meer met een vaste plaats gebonden maar aan een persoon, waar die zich ook bevindt.

In steden als Stockholm, Londen of New York zijn op straat telefonerende zakenlieden nu al een alledaags verschijnsel. En in een trendgevoelig marktgebied als Las Vegas, waar nu negen van de tien klanten 'draadloos gaan', heeft deze communicatievorm een epidemische omvang bereikt.

In Amsterdam of Rotterdam is daarvan nog geen sprake.

“In Nederland is het nog niet zo ver”, zegt ir. Wim van Eck, hoofd mobiele telecommunicatie van de PTT. “Nederlanders koesteren nu eenmaal een zekere koudwatervrees voor echte innovaties. Bij ons komt daarom alles twee jaar later”.

Toch voorziet Van Eck dat in het jaar 2000 van de zeven miljoen telefoonaansluitingen bij ons een miljoen mobiel zullen zijn. Een prognose die Nederlandse vertegenwoordigers van het Zweedse Ericsson en het Amerikaanse Motorola, de twee marktleiders in de wereld op het gebied van draadloze telecommunicatie, onderschrijven.

Pag. 9: De onstuitbare opmars van de draadloze telefoon