Mark Morris verlaat Brussel

ROTTERDAM, 4 jan. - De Amerikaanse choreograaf Mark Morris treedt aan het eind van dit seizoen af als artistiek leider van het balletgezelschap van de Muntschouwburg in Brussel.

Morris was de opvolger van choreograaf Maurice Bejart, die zich na artistieke onenigheid met Munt-directeur Gerard Mortier, met zijn Ballet van de 20ste Eeuw in Lausanne vestigde. Wie Morris opvolgt is nog onduidelijk. Men veronderstelt dat Mortiers opvolger Bernard Foccroule daarover binnenkort nadere mededelingen zal doen.

Morris, die in Belgie het verwijt kreeg “te Amerikaans” te zijn, vestigt zich in New York, de stad die hij bij zijn komst naar Brussel zei te haten om het “bekrompen culturele klimaat”. Zijn Monnaie Dance Group oogstte buiten Belgie overigens veel succes.

Op 12 januari gaat van Morris The hard nut in premiere, een bewerking van Tschjaikovski's Notenkraker. Zij gezelschap treedt dit jaar eveneens op in de nieuwe opera van John Adams The death of Klinghoffer (een regie van Peter Sellars), over de kaping van het passagiersschip Achille Lauro in 1985.