Leger weer bij Griekse grens om vluchtelingen Albanie aan te houden

ATHENE- WENEN, 4 jan. - Albanese militairen zijn teruggekeerd aan de grens met Griekenland om vluchtende Albanezen tegen te houden. Dit hebben vluchtelingen gisteren gemeld. De militairen lossen waarschuwingsschoten om mensen ervan te weerhouden de grens over steken.

Ook medewerkers van opvangcentra in de Griekse plaats Filiates zeiden schoten te hebben gehoord. Volgens berichten eerder deze week was de Albanees-Griekse grens onbewaakt. Sommige vluchtelingen zeiden dat militairen naar hen zwaaiden.

Gisteren zijn volgens officiele woordvoerders meer dan 500 Griekssprekende Albanezen in Griekenland aangekomen. De afgelopen week zijn ruim 5000 mensen de grens tussen Albanie en Griekenland overgestoken. De Griekse regering wil het grootste gedeelte van hen terugsturen naar Albanie. Gisteren keerden zeventig vluchtelingen uit eigen beweging terug toen zij zagen hoe slecht de toestand in de opvangcentra was.

Volgens minister van buitenlandse zaken Samaras wil premier Mitsotakis, die op 13 januari in Tirana overleg zal voeren over de kwestie, van de Albanezen garanties dat teruggestuurde vluchtelingen niet worden vervolgd.

De Grieken hebben de Albanese regering ervan beschuldigd de uittocht te stimuleren om zodoende de Griekse minderheid in het zuiden van Albanie kwijt te raken. Tirana heeft de beschuldiging ontkend en gezegd dat Albanese autoriteiten juist samenwerken met Griekenland om het probleem op te lossen. Momenteel voeren beide landen overleg op diplomatiek niveau.

Tienduizenden mensen hebben gisteren bijeenkomsten bezocht van de Democratische Partij, de enige legale oppositiegroepering in Albanie. Volgens een woordvoerder van de partij kwamen in de noordelijke stad Shkodra 60.000 mensen samen. In Durres aan de Adriatische kust zouden zich 30.000 personen hebben verzameld. Beide plaatsen waren vorige maand het toneel van onlustenen demonstraties tegen de regering. De Democratische Partij eist uitstel van de verkiezingen, die op 10 februari zullen plaatshebben, en vrijlating van alle politieke gevangenen. (AP, AFP, Reuter)