Kerken van sloop gered door gift

ROTTERDAM, 4 jan. - De hervormde Prinsekerk en de Opstandingskerk in Rotterdam worden van de sloop gered door de gift van ruim een miljoen gulden van een Rotterdammer, die anoniem wenst te blijven. Voorlopig is de helft van het bedrag met zekerheid toegezegd. De gever is bereid tot ongeveer 1, 2 miljoen te gaan. “Daarover zijn we nog in bespreking”, zegt ds. L. Geluk, voorzitter van de classicale vergadering Rotterdam-noord van de Nederlandse Hervormde Kerk.

Er is een stichting opgericht die het geld zal beheren, dat in jaarlijkse termijnen gedurende zes jaar wordt uitgekeerd. De komende zes jaar is het voortbestaan van de beide hervormde kerken daarmee verzekerd.

De centrale kerkeraad van Rotterdam-centrum bezint zich samen met de kerkeraad van de gereformeerde Bergsingelkerk al enige tijd op een saneringsplan voor Blijdorp en het oude Noorden, waar het aantal kerkleden sterk is teruggelopen. “In de Prinsekerk werd de dienst nog maar door zo'n 250 mensen bezocht, terwijl er 900 zitplaatsen zijn. In de Opstandingskerk was het al niet veel beter”, zegt Geluk.

De sterke afname van kerkgangers zou uiteindelijk hebben geleid tot sloop van de kerkgebouwen. “Dat is nu van de baan”, aldus Geluk. Zowel de Prinsekerk, die dateert uit 1933 en op de voorlopige monumentenlijst staat, als de Opstandingskerk uit 1963 verkeren volgens Geluk in goede staat.

Een grote schenking van een particulier aan de hervormde kerk is geen uitzondering. Vorig jaar werd in Breda een anonieme schenking gedaan voor de bouw van een kerk in een nieuwbouwwijk. In Geertruidenberg liet de echtgenote van een voormalige burgemeester in 1978 anderhalf mijoen na aan de plaatselijke Gertrudiskerk voor restauratie en onderhoud.